Eşti aici

Întrunire pastoral-misionară în cadrul Protoieriei Horezu

30 Octombrie 2019 / Administrativ

Preoții de la parohiile cuprinse în cercul pastoral-misionar III al Protoieriei Horezu s-au întrunit marți 29 octombrie, pentru a dezbate una dintre temele cuprinse în programul-cadru național bisericesc dedicat „Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română”. Întâlnirea preoților a avut loc la biserica Parohiei Armășești, comuna Cernișoara, județul Vâlcea, iar ședința de lucru a fost precedată de săvârșirea Tainei Sfântului Maslu.

În cadrul întrunirii pastoral-misionare, părintele Nicolae Cristian Drăghici, parohul bisericii Armășești, a prezentat referatul intitulat „Patriarhul Nicodim Munteanu, cărturar în vremuri potrivnice”.

Părintele a reliefat succint detalii mai semnificative care au contribuit la formarea personalității și culturii celui de-al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Nicodim Munteanu. Astfel, au fost evidențiate studiile la Seminarul Veniamin Costachi din Iași, la Academia duhovnicească din Kiev; numirea ca director al Seminarului Teologic din Galați, apoi vicar al Episcopiei Dunării de Jos; hirotonia întru episcop la Huși, alegerea ca mitropolit al Moldovei, respectiv ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Anii de formare intelectuală și duhovnicească l-au ajutat să traducă mai multe cărți de teologie biblică și teologie pastorală, dar mai ales să-și arate grija sa pentru păstoriții săi, prin împletirea cuvântului Sfintei Scripturi și al învățăturilor Sfinților Părinți cu realitățile moral-sociale. În acest sens, a fost amintit contextul politic ale vremii, crizele economice, urmările grele ale războiului, instaurarea regimului totalitar comunist ateu și presiunile la care întreg poporul era constrâns, fie din realitatea politică internă, fie din cea externă. De aceea, patriarhul Nicodim Munteanu a apărat cu demnitate poporul și Biserica Ortodoxă Română, știind că nimic nu poate răzbate printre vremurile potrivnice în afară de credința în Dumnezeu.

Alte articole despre: