Eşti aici

Cercul Pastoral Loviștea s-a întrunit la Parohia Bumbuiești

24 Februarie 2022 / Administrativ

La Parohia Bumbuiești din Protoieria Călimănești, în prezența părintelui protoiereu Nicolae Moga, au avut loc marți, 22 februarie, lucrările Cercului Pastoral Loviștea.

Întrunirea a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii la care au participat membrii cercului pastoral și credincioși din comunitate. 
Părintele protoiereu Nicolae Moga, în deschiderea lucrărilor, a prezentat agenda întâlnirii și a făcut cunoscute aspecte privitoare la organizarea administrativă și activitatea misionară a parohiilor.

Tema întâlnirii, „Rugăciunea psalmilor: texte de inspirație a Duhului Sfânt și frământări ale sufletului omenesc în fața lui Dumnezeu" a fost prezentată de părintele Vasile-Bogdan Șerban, care a subliniat că „Duhul Sfânt a fost alături de poporul cel iubit al lui Dumnezeu, iar prin glasul psalmistului a exprimat dorința comuniunii cu Dumnezeu: „Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu” (Psalmul CXLII,8). Sfântul Vasile cel Mare accentua că Duhul Sfânt „a luminat pe toţi pentru a înţelege pe Dumnezeu. Insuflă pe profeţi, înţelepţeşte pe legiuitori, sfinţeşte pe preoţi, întăreşte pe împăraţi ,desăvârşeşte pe drepţi, umple de cinste pe cei curaţi sufleteşte şi trupeşte, dă harurile tămăduirilor, învie pe morţi, dezleagă pe cei legaţi”. 
Unitatea Cărţii Psalmilor e dată de lucrarea Duhului Sfânt Care a insuflat scrierea acestor poeme. De aceea, continua Sfântul Vasile cel Mare, „Psalmul este liniştea sufletelor, răsplătitorul păcii, potolitorul gălăgiei şi al valurilor gândurilor. El face să slăbească mânia sufletului şi înfrânează pornirea către patimi; este tovarăşul prieteniei, apropierea celor care stau departe, ca unul care împacă pe cei ce-şi poartă vrăjmăşie. Căci cine oare mai poate fi socotit vrăjmaş al altuia atunci când îşi uneşte glasul la un loc cu el, pentru a da laolaltă laudă Lui Dumnezeu?”.

Alte articole despre: