Eşti aici

Cerc pastoral la Parohia Horezu II

27 Februarie 2019 / Administrativ

Parohia Horezu II, aflată în cartierul Urşani a oraşului Horezu, a găzduit marți,  26 februarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, întâlnirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar Horezu.

După săvârșirea Sfintei Liturghii și a Tainei Sfântului Maslu, părintele Constantin Mănescu  a prezentat tema  „Satul românesc, vatră a plămădirii, păstrării și promovării valorilor existențiale românești”.

„Preotul este părintele, sfătuitorul, educatorul și slujitorul celor care sunt copleșiți de sărăcie, bătrânețe și izolare, este cel care păstrează și reafirmă în permanență valorile spirituale ale satului, ele însele recunoscute în timp de istorici, filozofi și teologi. În discursul său de recepţie la Academia Română din 5 iunie 1937, intitulat Elogiul satului românesc, poetul şi filosoful român Lucian Blaga dezvolta de fapt metafora sa poetică „veşnicia s-a născut la sat” şi argumenta că satul românesc este „singura prezenţă vie încă, deşi nemuritoare, nemuritoare, deşi aşa de terestră, este unanimul nostru înaintaş fără nume. A trăi în sat înseamnă a trăi în zariştea cosmică şi în conştiinţa unui destin emanat din veşnicie (…). Mândria satului de a se găsi în centrul lumii şi al unui destin ne-a menţinut şi ne-a salvat ca popor peste veacurile de nenoroc. Satul nu s-a lăsat ispitit şi atras în „istoria" făcută de alţii peste capul nostru. El s-a păstrat feciorelnic neatins în autonomia sărăciei şi a mitologiei sale pentru vremuri, când va putea să devină temelie sigură a unei autentice istorii româneşti".

Alte articole despre: