Eşti aici

Centenarul Marii Uniri sărbătorit în Protopopiatul Călimănești

1 Decembrie 2018 / Administrativ

De Ziua Națională, la 1 Decembrie 2018, Centenarul Marii Uniri a fost marcat la Călimănești  printr-o serie de evenimente duhovnicești și comemorative desfășurate la Monumentul Eroilor de la Jiblea Veche.

În prezența reprezentanților autorităților locale, a instituțiilor de învățământ și cultură, părintele protoiereu Nicolae Ceaușu, împreună cu un sobor de preoți, din care au făcut parte stareții mănăstirilor și preoți din parohiile orașului Călimănești, a săvârșit slujba de Te Deum. La final, au fost depuse coroane de flori și s-au rostit cuvinte de omagiere a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă.

„Înfăptuirea României Mari, realizată în decembrie 1918, reprezintă împlinirea unui vis de secole al românilor, acela de a se afla sub acelaşi nume. Prin unirea Transilvaniei, Maramureşului, Crişanei şi Banatului cu România, lua naştere România Mare.  La 1 decembrie 1918 românii, greu încercaţi de războaie, aveau să devină un singur popor, unit prin Declaraţia Marii Adunări de la Alba Iulia”, a precizat părintele protoiereu Nicolae Ceaușu.

Alte articole despre: