Eşti aici

Slujire arhierească la Catedrala Arhiepiscopală

10 Iulie 2016 / Viața Eparhiei

În Duminica a treia după Rusalii (10 iulie 2016), Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae  din Râmnicu-Vâlcea. Părintele Arhiepiscop a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei.

Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfinției Sale a arătat purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de toți oamenii și față de fiecare dintre noi, în plan personal, prin modul în care asupra oamenilor sunt revărsate darurile Sale cele bogate și nemărginita Sa milostivire. Căutarea împărăției lui Dumnezeu, temă din Predica de pe Munte a Mântuitorului Iisus Hristos, se poate împlini în viața omului prin acceptarea lucrării lui Dumnezeu și, totodată, prin lucrarea fiecărui om, atunci când omul săvârșește cele bineplăcute lui Dumnezeu. Omul este căutător al împărăției cerurilor atât timp cât și împlinește poruncile lui Dumnezeu, își păzește privirea de la lucruri necuviinciose, pătimașe, și sporește în faptele cele bune, folosindu-se de darurile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a descoperit celor prezenți că între nenumărate daruri pe care le primim ca mângâiere duhovnicească de la Dumnezeu se află și Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Prodromu din Muntele Athos, a cărei replică se află  în Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae, spre binecuvântarea tuturor închinătorilor și a celor care se roagă cu credință înaintea acesteia. Icoana Maicii Domnului Prodromița este una dintre icoanele nefăcute de mâna omenească, ci anume zugrăvite în chip minunat, prin dumnezeiască lucrare. Prăznuirea acestei icoane are loc în fiecare an, pe data de 12 iulie, zi în care și Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea se va afla în sărbătoare, prăznuind și cinstind odorul așezat aici de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în anul 2015.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop i-a binecuvântat pe credincioșii și pelerinii care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae.

Alte articole despre: