Eşti aici

Primirea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian la Catedrala din Râmnicu-Vâlcea

29 Aprilie 2017 / Viața Eparhiei

Astăzi, 29 aprilie, Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din Râmnicu-Vâlcea s-a îmbrăcat în haine de aleasă sărbătoare. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, dimpreună cu preoţii şi credincioşii din municipiu, au întâmpinat la ora 16.00 delegaţia care a adus racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, episcopul Antiohiei, izbăvitorul de farmece și vrăji, de la Biserica Sfântul Ciprian – Zlătari din București.

Odorul de mare preţ a fost adus, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către o delegație patriarhală condusă de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Alături de Preasfinția Sa, din delegație face parte și Părintele Nicolae Dascălu, Consilier Patriarhal, Directorul publicaţiilor „Lumina”, coordonatorul Centrului de Presă „Basilica” și parohul Bisericii Zlătari din București.

Delegația patriarhală care însoțește racla cu sfintele moaște a fost întâmpinată de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în parcul Teatrului Municipal Anton Pann.

După închinarea la sfintele moaște, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, membrii delegației patriarhale, preoții din protoieriile Călimănești, Drăgășani, Horezu și Râmnicu-Vâlcea, monahi și monahii din mănăstirile vâlcene, credincioși și pelerini, au participat la Pelerinajul „Calea Sfinților”, în care au fost purtate în procesiune icoana Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica și racla cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian.

Pelerinajul s-a desfășurat pe următorul traseu: Parcul Teatrului Municipal - Bulevardul Tudor Vladimirescu – Biserica Buna Vestire – Bulevardul Calea lui Traian – Biserica Toți Sfinții – Strada Arhiepiscopiei - Catedrala Arhiepiscopală. În fața bisericilor aflate pe traseul pelerinajului, au fost rostite ectenii și rugăciuni de binecuvântare pentru clerul și credincioșii din Arhiepiscopia Râmnicului,  iar pe tot parcursul procesiunii au fost interpretate troparele Sfântului Ierarh Calinic și al Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, precum și slujba Paraclisului Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian.

La Catedrala Arhiepiscopală, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a săvârșit slujba de primire a sfintelor moaște. Alături de Înaltpreasfinția Sa au fost prezenți Preasfințitul Părinte Inochentie, Episcop de Burundi și Rwanda, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de binecuvântare transmis la momentul de sărbătoare duhovnicească al ctitoriei Sfântului Ierarh Calinic, Chiriarhul Râmnicului a precizat că „este, cu adevărat, pentru Arhiepiscopia Râmnicului o mare bucurie ca în această seară să întâmpinăm în Catedrala Arhiepiscopală racla cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, care a viețuit multă vreme în Antiohia Pisidiei.  Acesta era vrăjitor mare, însă  Dumnezeu a făcut ca prin curăția unei fecioare, Iustina, el să se convertească și să găsească calea către Dumnezeu.

A ajuns din viața de păgân, de vrăjitor, la treapta înaltă de episcop al Bisericii  creștine. În timpul împăratului Dioclețian, a fost martirizat atât el cât și această fecioară care, prin puterea credinței  ei, l-a întors și pe el către credința cea adevărată în Dumnezeu Cel în Treime slăvit.

Dăm slavă lui Dumnezeu că în această seară, în catedrala ctitorită de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului și Păstorul Olteniei, au poposit, spre mângâierea și folosul duhovnicesc al preoților și credincioșilor, moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian.

Prezența sfinților este de mult preț pentru întreaga Biserică, comuniunea cu Mântuitorul Hristos realizându-se în Biserică „pentru rugăciunile Sfinților”. Comuniunea noastră cu Hristos Domnul, devine tot mai strânsă prin bineplăcuții Săi, aceștia întărindu-ne pe noi pe calea către Împărăția lui Dumnezeu, atât prin exemplul vieții lor, cât și prin harul dumnezeiesc împărtășit nouă.

Fiind acum încă în perioada în care Învierea Mântuitorului este prezentă nu doar în cântările liturgice, ci și în sufletele și inimile noastre, trăim bucuria comuniunii cu sfinții, prin sfintele lor moaște, ca o așteptare cu nerăbdare a învierii noastre în ceruri, unde ne vom bucura de o părtășie mult mai profundă cu Dumnezeu.

Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a acordat Înalta Sa binecuvântare  pentru aducerea sfintelor moaștelor în Arhiepiscopia Râmnicului. De asemenea, îi mulțumim pentru că a acceptat ca la această sărbătoare a Aducerii în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, sărbătoare inițiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, să fie prezent și Preasfințitul Părinte Inochentie, Episcop de Burundi și Rwanda”.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, pentru bucuria prilejuită prin participarea la Pelerinajul Calea Sfinților din această după-amiază, Preasfințitului Părinte Inochentie, Episcop de Burundi și Rwanda, și Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul pentru împreuna slujire, precum și Preacucernicului Părinte Nicolae Dascălu, Consilier Patriarhal, directorul publicaţiilor „Lumina”și coordonatorul Centrului de Presă „Basilica”.

După slujba de primire, sfintele moaște au fost așezate în baldachinul din fața catedralei, unde vor rămâne spre închinare în seara aceasta și în cursul zilei de mâine. Dreptslăvitorii creștini ai Bisericii noastre au o evlavie deosebită la moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, acesta fiind cinstit ca izbăvitor de vrăji, blesteme și de toată lucrarea diavolească.

 În catedrală a fost săvârșită în continuare slujba Privegherii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.  

Alte articole despre: