Eşti aici

„Jertfa unică a Mântuitorului constituie suprema dovadă a iubirii divine”, a subliniat Chiriarhul Râmnicului în Duminica Sfintei Cruci

4 Aprilie 2021 / Viața Eparhiei

„Îl chemăm pe Dumnezeu în rugăciunile noastre fără încetare, pentru a fi fără încetare cu El”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Duminica Sfintei Cruci, la Mănăstirea Hurezi.

În cuvântul de învățătură împărtășit obștii monahale și credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a arătat că „teologia patristică socotește că Trupul Cel Răstignit și Înviat al lui Hristos este temelia adevărată a unității Bisericii. Mîntuitorul Hristos a restaurat prin jertfa Sa întreaga fire umană, deci şi voinţa, prin care se manifestă persoana umană.

Jertfa unică a Mântuitorului constituie suprema dovadă a iubirii divine şi de aceea harul venit prin Hristos şi împărtăşit prin Duhul Sfânt este semn şi în acelaşi timp exprimă iubirea nesfârşită a lui Dumnezeu faţă de oameni.

Crucea Domnului devine pentru creștin putere de a restabili comuniunea pierdută. Părintele Dumitru Stăniloae sesizează că: „în felul acesta, crucea lui Hristos e așezată în Biserică ca într-un paradis restabilit, sau ca un început de restabilire a lui. Din ea învățăm și luăm putere să ne comportăm față de natură nu ca unii ce ne lăsăm ispitiți de plăcerile ce pot fi oferite sensibilității noastre trupești ieșite de sub puterea spiritului, ci ca unii ce facem efortul să ne întărim spiritul în contact cu ea, într-o continuă transcendere spre Dumnezeu, chiar dacă acest efort e împreunat cu nu puțină suferință”.

Creşterea duhovnicească presupune un efort continuu, un suiş spiritual, care, odată început, nu mai trebuie oprit”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

Alte articole despre: