Slujbă de pomenire pentru rromii care au murit în lagăre, deportări și robie
În contextul împlinirii a 168 de ani de la votarea „Legiuirii pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești” (20 februarie 1856), la Biserica „Înălțarea Domnului” din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu-Vâlcea, a fost săvârșită luni, 19 februarie, o slujbă de pomenire pentru rromii care au murit în lagăre, deportări și robie.
În cadrul manifestărilor, părintele Consilier Constantin Olariu a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, intitulat „Sporirea comuniunii spirituale, reper al pastorației rromilor în trecut și în actualitate”.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a arătat că „manifestările comemorative reprezintă un bun prilej de cunoaștere a unor aspecte documentare și istorice ce privesc viața comunitățile rromilor, dar și contextul prielnic de a afirma lucrarea pastoral-misionară a Bisericii, atât în trecut, cât și în actualitate”.
În acest sens, Înaltpreasfinția Sa a spus că „în Arhiepiscopia Râmnicului s-a acordat o atenție aparte pastorației în comunitățile rrome, din dorința de a identifica și dezvolta cât mai multe posibilități de facilitare a integrării în comunitatea liturgică, prin cultivarea conștiinței ecleziale, prin promovarea sfințeniei căsătoriei, a solidarităţii, dar, mai ales, prin sprijinul real oferit pe plan social și educativ.
În cadrul Departamentului de Misiune pentru Rromi din Arhiepiscopia Râmnicului, începând cu anul 2015, au fost dezvoltate 8 programe sociale:
- ,,Mirro ghiozdano” – „Gghiozdanul meu”, prin care copiii rromi au primit ghiozdane și rechizite la începutul fiecărui an școlar.
- ,,Sastipen le rromenqe” – „Sănătatea rromilor”, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Vâlcea, prin care s-au desfășurat acțiuni de prevenire a bolilor în comunitățile de rromi.
-,, Phirutno vaś o des” – „Pelerin pentru o zi”.
- ,,Podema tatipe – Ghetuțe călduțe”, prin care au fost oferite încălțăminte pentru sezonul rece.
- ,,Śkola si laçi” – „Școala este bună”, acțiuni de încurajare a copiilor rromi de a frecventa școala (împotriva abandonului școlar, desfășurate în parteneriat cu mediatorii școlari.
- ,,Av paś o Del” – „Vino lângă Dumnezeu”, program de cateheze pentru comunitățile de rromi.
- ,,Aven te das duma” – „Copilul tău este important, vino să vorbim despre el”, program de consiliere psihologică cu tații.
- ,,Sastipe tirre hurdeske” – „Sănătatea copilului tău”, program de prevenire a bolilor la copii”.
Chiriarhul Râmnicului a reliefat în continuare câteva aspecte din activitatea pastoral-misonară a Sfinților Ierarhi Mărturisitori Antim Ivireanul și Neofit Cretanul, a patriarhului Miron Cristea și a episcopului Vartolomeu Stănescu al Râmnicului Noului Severin, cu privivire la comunitățile rrome, la finalul cărora a accentuat că „în lumina credinţei, descoperim bucuria comuniunii și a întrajutorării, urmând sfinților care sunt modele demne de urmat, ca cei ce și-au împodobit sufletele cu alese virtuți.
Pentru aceasta a fost intensificată activitatea catehetică în cadrul comunităților rrome, întrucât este necesar să cunoaștem și să înțelegem frumusețea cuvintelor care descoperă măreția tainei lui Dumnezeu, spre a înțelege adevărul, spre a ne lumina inima cu Lumina lui Hristos. Pentru aceasta a fost publicată Cartea de rugăciuni Lil rudimatenqoro și CD-ul cu Sfânta Liturghie în romani, lucrându-se în prezent și la alte proiecte editoriale.
Trebuie să învățăm să ne rugăm, pentru că în vremea rugăciunii, după mărturia Apostolului Pavel, Dumnezeu „vine în ajutor slăbiciunii noastre” (Romani VIII, 26), ocrotește și întărește pe cei credincioși”, a transmis Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.