„Dumnezeu este Lumină, iar esența ultimă a tuturor lucrurilor este lumina. Să trăim viața în lumina și iubirea Lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în Duminica a treia după Rusalii
„Mântuitorul Hristos ne îndeamnă să dăm prioritate sau întâietate vieţii spirituale şi libertăţii noastre sufleteşti pentru a nu fi înrobiţi de grijile pentru bunurile materiale. Experienţa libertăţii pe care Hristos o dăruieşte omului se realizează în Duhul Sfânt trimis în lume de către Fiul întrupat şi de către Tatăl Său ceresc (Ioan XV, 26). Astfel, Sfântul Apostol Pavel precizează că „unde este Duhul Domnului, acolo este libertate” (II Corinteni III, 17) ”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Duminica a treia după Rusalii la Parohia Săliște, din comuna Mălaia, Protoieria Călimănești.
Înaltpreasfinția Sa a accentuat faptul că „această libertate la care suntem chemați cu toții să o dobândim, trebuie să o înţelegem, ca şi Sfinţii Apostoli, în lumina tainei lui Hristos şi a lucrării Sale mântuitoare care este lucrare eliberatoare de păcat şi de moarte. Dumnezeu este Lumină, iar esența ultimă a tuturor lucrurilor este lumina. Să trăim viața în lumina și iubirea Lui Dumnezeu.
Libertatea pe care o aduce prezenţa Duhului Sfânt în om se arată şi prin familiaritatea care se stabileşte între om şi Dumnezeu, păstrându-se, în acelaşi timp, distincţia între creatură şi Creatorul său. Creşterea spirituală a omului în această familiaritate cu Dumnezeu constituie experienţa libertăţii fiilor lui Dumnezeu sau a filiaţiei adoptive prin harul divin necreat (Romani VIII, 15).
Când omul lucrează în comuniune cu Duhul lui Dumnezeu, el lucrează în modul cel mai liber, conform cu natura sa de fiinţă creată după chipul lui Dumnezeu şi de purtător al Duhului Lui dat prin însăşi alcătuirea sa dintru început (Facere II, 7) şi prin harul Sfântului Botez (Romani VIII, 15). În acest sens trebuie să înţelegem de ce „unde este Duhul Domnului, acolo este libertate” (II Corinteni III, 17).
Grija pentru dobândirea libertăţii sfinte trebuie să biruiască toate celelalte griji ale vieţii. Acesta este îndemnul Mântuitorului Hristos din Evanghelia de astăzi, care este o Evanghelie a eliberării noastre sufleteşti de robia grijilor vieții, spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea noastră”.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a sfințit capela mortuară a Bisericii, subliniind faptul că: „prin construirea capelei mortuare și solemnitatea slujbelor săvârșite se vădește cât de mare este prețuirea comunității pentru cei adormiți în Domnul”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.