Eşti aici

„Toamna în sunet și culoare” – concert al Corului de copii „Brevis” al Arhiepiscopiei Râmnicului și expoziție de pictură a elevilor seminariști

22 Octombrie 2019 / Învățământ

Corul de copii „Brevis” al Arhiepiscopiei Râmnicului a oferit râmnicenilor iubitori de cultură prilejul de a se întoarce, preț de aproape o oră, în vremea frumoasă a copilăriei. Tot în această seară au fost expuse lucrări de pictură pe sticlă și grafică, realizate de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea. Manifestarea cultural-religioasă a avut loc marți, 22 octombrie, în sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

Concertul Corului de copii „Brevis” al Arhiepiscopiei Râmnicului, intitulat „Toamna în sunet și culoare”, a cuprins cântări de toamnă specifice copilăriei, cântări folk, precum și cântări religioase din repertoriul internațional.

În deschiderea recitalului, dirijorul Corului de copii „Brevis”, pr. prof. Siluan Dumitru Scurtu, a reliefat semnificația acestui eveniment: „Corul «Brevis» a fost înființat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în primăvara anului 2019 din dorința de a exprima bucuria acestor copii, care sunt plini de talent și emoție. De aceea, am vrut ca aceste trăiri, pe care le-am dobândit în atâtea ore de repetiție, ore pline de așteptare, să vi le împărtășim în această frumoasă seară de toamnă. Noi ne asemănăm unor mici menestreli care caută sălășluire în casa sufletelor dumneavoastră, deoarece muzica schimbă starea sufletului și, de aceea, noi dorim ca prin muzică să învățăm a aduce rugăciune de mulțumire și slavă lui Dumnezeu”.

În cadrul manifestării cultural-religioase au fost expuse și lucrări de pictură pe sticlă și grafică, realizate de elevi de la secțiile „Pastorală” și „Științe sociale” în cadrul Atelierului de pictură Sfântul Evanghelist Luca, din cadrul Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea. Îndrumător le-a fost prof. Claudiu Schiteanu.

La final, pr. dr. Ștefan Zară, consilier cultural eparhial și directorul Seminarului Teologic Ortodox din Râmnicu-Vâlcea, a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie și a evidențiat felul în care inocența și bucuria copiilor pot deveni o lecție de viață pentru adulți.

„Fiecare dintre noi, părinți, profesori, trebuie să învățăm că viața, așa cum am ascultat pe acești copii cântând, este o lecție continuă, nu predând-o noi, ci oprindu-ne, de multe ori din învățătură, și ascultând pe cel căruia îi predăm. Părintele, profesorul, de prea multe ori se văd a fi centrul lecției și uită că, defapt, centrul unei lecții e întotdeauna elevul. Dacă centrul vieții sunt copiii, trebuie să învățăm de la lecția pe care ne-o dau acești copii în fiecare clipă: să deschidem sufletul nostru și să vedem că cea mai mare lecție pe care un copil ne-o dă în fiecare clipă este zâmbetul, bucuria lui. Să privim mai des și mai mult în ochii copiilor noștri și să ne bucurăm odată cu ei. Suntem prea serioși și uneori ne place aceasta și ne simțim comod în statura pe care ne-o oferă seriozitatea, dar uităm că viața, chiar dacă este serioasă, este spre bucurie. Să învățăm de la copiii noștri să ne bucurăm și să zâmbim mai des. Dacă lumea aceasta este una a imaginii violente și a sunetului asurzitor, iată că acești copii ne-au dat o lecție de culoare, că nu culorile tari și nici sunetul asurzitor sunt cele care ne reprezintă pe noi, nici pe ei și nici nu dau greutate lumii. Aceasta din urmă este dată de curăția și zâmbetul copiilor noștri. Mulțumim părintelui Siluan-Dumitru Scurtu, care se odihnește muncind cu acești tineri, domnului profesor Claudiu Schiteanu, care ne-a obișnuit cu expozițiile de calitate ale domniei sale și ale Atelierului de creație Sfântul Evanghelist Luca din Seminarul Teologic, copiilor care au făcut totul din iubire și din prea plinul bucuriei pe care o au în inimile lor. Totodată, vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, părinților și bunicilor acestor copii, pentru că ați știut să insuflați ceea ce lipsește lumii de azi, să-i dezlipiți de ecranul telefonului și al televizorului pentru câteva ore și să-i aduceți din lumea virtuală în lumea aceasta, cu picioarele pe pământ, pentru a urca cu mintea la cer”, a spus pr. consilier cultural Ștefan Zară.   

Alte articole despre: