Eşti aici

Consfătuirea profesorilor de religie din Arhiepiscopia Râmnicului

17 Octombrie 2023 / Învățământ

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,  a participat luni, 16 octombrie la Consfătuirea profesorilor de religie din județul Vâlcea. Evenimentul s-a desfășurat în sala „Gherasim Arhiepiscopul” din cadrul Așezământului „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” și a prilejuit prezentarea procesului instructiv‑educativ la disciplina Religie, a unor repere metodologice, a programelor școlare, a manualelor și platformelor on-line religie.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, în cuvântul de binecuvântare împărtășit preoților, doamnelor și domnilor profesori, a vorbit despre „valorile educaționale oferite de Biserică prin ora de Religie”, cât și despre „intensificarea misiunii profesorului de Religie, care trebuie să devină un apostolat în lumina iubirii Preasfintei Treimi, izvorât din dorința de a deschide inima copilului pentru a-L primi pe Dumnezeu. În sufletele copiilor, Mântuitorul Hristos dorește o creștere a virtuților și a dragostei creștine, iar pentru aceasta, trebuie decât să facem cunoscute iubirea și darurile lui Dumnezeu prin cuvântul nostru. În acest sens, pentru Sfântul Ioan Gură de Aur cuvântul este medicament, este hrană. Prin cuvânt, deșteptăm un suflet adormit și potolim pe unul aprins. Prin el retezăm ce-i de prisos și împlinim ce lipsește; prin el facem toate celelalte, câte desăvârșesc sănătatea sufletului”.

Chiriarhul Râmnicului, amintindu-le profesorilor de religie cuvintele Mântuitorului Hristos: „Lăsați copiii și nu-i opriți să vină la Mine, că a unora ca aceștia este Împărăția cerurilor” (Matei XIX, 14), i-a îndemnat să își așeze „mintea și inima în rugăciune către Preasfânta Treime spre a descoperi dragostea către El și a spori în dorința de a transmite elevilor adevărul credinței, bucuria nădejdii și comuniunea deplină a dragostei”.

Doamna prof. Laura Marilena Lăcraru, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, a prezentat, în continuare, o analiză a situaţia orei de religie în contextul misionar actual, accentuând exigenţele şi criteriile stabilite prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la îmbunătăţirea actului didactic şi a făcut o diagnoză a procesului educaţional la disciplina religie pentru anul şcolar 2022-2023.

Pentru îmbunătăţirea actului didactic, au fost făcute mai multe propuneri pentru realizarea unui echilibru între didactic şi spiritualitate la orele de religie, care să vizeze abordări diferite în pregătirea pentru viaţa de familie, precum şi reevaluarea parteneriatelor cu parohiile şi implicarea mai atentă a profesorilor de religie la programele Bisericii. 

Alte articole despre: