Eşti aici

Priveghere și Liturghie Arhierească la Sărbătoarea Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Antifonitria” de la Mănăstirea Cornet

1 August 2022 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit în seara zilei de duminică, 31 iulie, slujba Privegherii, continuată cu Sfânta Liturghie în noaptea de 1 august, la Mănăstirea Cornet, unde a fost cinstită Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Antifonitria”.

În cadrul slujbei de priveghere, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit rânduiala tunderii în monahism pentru un nou vieţuitor al mănăstirii, la finalul căreia a vorbit despre virtuțile călugărului la începutul unei vieţi noi, al unirii spirituale cu Dumnezeu.

Chiriarhul Râmnicului a săvârșit Sfânta Liturghie la altarul de vară al mănăstirii și a împărtășit cuvânt de binecuvântare celor care au participat la privegherea de toată noaptea, amintind că „încă din vremurile apostolice credincioşii privegheau în rugăciune, împlinind cuvintele Mântuitorului Hristos: ,,unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor” (Matei XVIII, 20). Maica Domnului a fost plămada de creștere a primei comunități creștine căci: „toţi, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile şi cu Maria, mama lui Iisus şi cu fraţii Lui” (Fapte I, 14). Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este  „puținul aluat care dospește toată frământătura” (Galateni V, 9), pentru că în ea s-au arătat tainele „vieţuirii celei înalte”. Ea este cea care ni L-a apropiat pe Dumnezeu cel mai mult, din trupul ei luând trup omenesc Fiul lui Dumnezeu spre înomenirea Sa și, de aceea, este numită lăcaşul însufleţit al lui Dumnezeu și cea „mai încăpătoare decât Cerurile”. Maica Domnului a săvârșit și săvârșeşte minuni, întrucât Dumnezeu ascultă și împlinește rugile ei, ca ale unei adevărate Maici”, a accentuat Înaltpreasfinția Sa.

Alte articole despre: