Conferința „Cum să construim familii fericite”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pe 15 mai a avut loc la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, Conferința Cum să construim familii fericite.
Activitatea a fost organizată cu sprijinul părintelui Alexandru-Cristian Bănuță, Consilier Eparhial, cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei.
Au conferențiat psiholog profesor consilier școlar Ana Maria Mosor de la Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului, profesor consilier școlar Daniela Predișor de la Școala Gimnazială Take Ionescu și Denisa Matei presedinte Asociația Mămici din Vâlcea.
Invitații au fost preoți, profesori și inspectori școlari, avocați, doctori cât și părinți, aceștia participând activ la dialogul propus de organizatori.
Evenimentul face parte dintr-o amplă serie de activități cuprinse în calendarul educațional al Arhiepiscopiscopiei Râmnicului, calendar realizat în cadrul parteneriatului cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea.
În deschiderea seminarului, Părintele Consilier Alexandru-Cristian Bănuță a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, arătând că „la temelia familiei trebuie aşezată iubirea reciprocă izvorâtă din sinceritate. Sfinţii Părinţi aseamănă iubirea dintre cei doi soţi, cu iubirea intertrinitară care asigură o unitate indisolubilă. Căsătoria este şi trebuie să fie un drum spre spiritualitatea celor doi soţi, ajungând să privească la cei din jurul lor, şi să-i cunoască pe toţi în dimensiunea lor spirituală. Trăim într-o societate informațională, în tranziția de la comunicarea prin mass-media devenite acum clasice (ziar, radio, televiziune) către media digitală (website-uri, bloguri, rețele de socializare și ce va mai urma). În aceste condiții, se impune ca exigență misionară semnificativă afirmarea legăturii dintre Familie, Biserică și Școală în domeniul educației. Valorificând această relație, pot fi evidențiate valențele misionare ale învățământului religios, cu impact în viețile familiilor de astăzi și ale credincioșilor Bisericii”.
Doamna Predișor Daniela a oferit în prezentarea susținută, o perspectivă asupra motivelor și motivației umane de a găsi fericirea în familie. A propus o analiză a piramidei nevoilor umane a lui Maslow din perspectiva funcțiilor familiei și a strategiilor care sprijină o familie funcțională. A explicat câteva din caracteristicile ce definesc o familie fericită, printe care și puterea de decizie, calitatea timpului petrecut în familie, sentimentele, onestitatea și creșterea personală.
Prezentarea doamnei psiholog Ana-Maria Mosor a cuprins aspecte legate de nevoile psihologice ale familiei și anume conectarea, capabilitatea, curajul și încurajarea între membrii familiei. S-au adus în discuție influențele mediului extern și ale modelelor parentale în formarea convingerilor de bază despre sine, lume și viață. De asemenea, a fost reluată o temă centrală și anume aceea de a identifica competitivitatea dintre copil și împlinirea personală a părinților.
Din partea Asociației Mămici din Vâlcea, doamna Denisa Matei și-a centrat discursul pe construcția fericirii în familie bazată pe temelia fericirii fiecărui partener în parte: „Familia, putem spune că este celula vieții pe pământ, un izvor nesecătuit de iubire și respect, o comunitate de viață și iubire.
Când relațiile sunt bazate pe respect și iubire între soț și soție, părinți și copil, ori copil și bunici atunci familia trăiește în armonie.
Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezvoltăm şi la rândul nostru ne formăm o altă familie. Este locul unde găsim înţelegere, linişte şi soluţii la problemele care ne frământă, cu condiţia ca în familie să existe comunicare, respect şi iubire.
Unii dintre cei mai importanţi factori care menţin familia unită sunt stima şi iubirea reciprocă, dorinţa partenerilor de a duce o viaţă comună, implicarea acestora în creşterea şi educarea copiilor.
Pentru copil, familia este mediul cel mai favorabil pentru formarea și dezvoltarea sa, asigurându-i condiții pentru ca acesta să se simtă în siguranță și protejat atât fizic cât și psihic în orice perioadă a veții lui. Crearea şi menţinerea unei atmosfere echilibrate în familie reprezintă garanţia unei dezvoltări frumoase a copiilor. Viitorul acestora depinde de capacitatea părinţilor de a se înţelege şi a se respecta reciproc. Astfel, copiii au şansa de a creşte într-un mediu sănătos, fără tensiuni, fără agresivitate fizică şi verbală”.