Eşti aici

Călătorind cu întrebarea. Interviuri cu stareții și starețele mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului

Călătorind cu întrebarea. Interviuri cu stareții și starețele mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, autori Gheorghe Smeureanu și Tiberiu Pârnău.

Data publicației: 
Ianuarie 2017
Apărut la Editura Praxis a Arhiepiscopiei Râmnicului, în colecția Vita Monastica, volumul cuprinde o serie de interviuri realizate cu stareții și starețele mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, interviuri care descoperă modul în care smerenia și ascultarea se împletesc cu rugăciunea, dar și rolul misionar pe care îl au mănăstirile în societatea actuală, după cum apreciază Părintele Dr. Ștefan Zară, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Călătoria spirituală pe care cei doi jurnaliști vâlceni au efectuat-o la nouăsprezece mănăstiri din Eparhia Râmnicului s-a concretizat într-o serie de interviuri unice și inedite, având ca temei și motivație un cuvânt din Pateric: „Cine cu întrebarea călătorește nu greșește!”. Uneori, întrebările pe care le pun cei doi arată din partea dânșilor o curiozitate specifică omului profan; alteori, întrebările sau răspunsurile pe care le primesc aceste întrebări arată o maturitate deosebită, atât din partea celor care adresează întrebarea, cât și din partea celor care răspund. Acest volum este nu numai o carte cu răspunsuri duhovnicești ci, uneori, arată o sinceritate debordantă din partea celui care răspunde; o sinceritate care te cucerește atunci când citești, pentru că monahul sau monahia care are ascultare de stareț își pune înaintea celui care întreabă și înaintea celor care citesc această carte tot sufletul (...). Călugărul, lepădând toată grija cea lumească, își pune întreaga lui viețuire în slujba lui Dumnezeu. În zilele noastre, cunoaștem mulți călugări care priveghează, care se roagă și care postesc cu acrivie. Aceștia au o viață îmbunătățită și această viață se oglindește în liniștea din sufletul lor, care este prezentă pe chipul lor și care se manifestă atunci când ei interacționează cu cei care vin și se închină în mănăstirile lor.
Volumul de față este inedit tocmai pentru faptul că el este rodul acestor întrebări, întrebări care s-au născut într-un pelerinaj memorabil, întrebări care au rostul de a primi sfat, sfat care este întotdeauna în concordanță cu Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos. Îi felicităm pe cei doi jurnaliști care au avut acest gând, de a peregrina prin mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului, de a culege, precum spune Sfântul Vasile cel Mare, nectarul cel bun, pe care ni l-au împărtășit prin slovele și prin răspunsurile acestei cărți nouă și tuturor celor care doresc să cunoască și să se inițieze câtuși de puțin în tainele viețuirii mănăstirești, a precizat în cuvântul de binecuvântare, Chiriarhul Râmnicului.