Eşti aici

Recital din lirica Sfântului Simeon Noul Teolog la Centrul Eparhial de la Râmnic

11 Iunie 2019 / Cultural

Iubitori de cultură râmniceni au participat marți, 11 iunie, la manifestarea cultural-duhovnicească „Imnele iubirii – recital din lirica Sfântului Simeon Noul Teolog”. Evenimentul a fost găzduit de sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, a Arhiepiscopiei Râmnicului. 

Evenimentul a fost susținut de soliștii: soprana Monica-Valentina Scurtu și tenorul pr. prof. dr. Siluan-Dumitru Scurtu, care au interpretat cântări din repertoriul muzicii culte, și de actorul Cristian Alexandrescu, care a recitat din opera poetică a Sfântului Simeon Noul Teolog. Recitalul a fost acompaniat de prof. Galina Nemțanu, la pian, și de prof. Dorin Farcaș, la oboi. Regia muzicală a fost realizată de pr. prof. dr. Siluan-Dumitru Scurtu. 

La finalul evenimentului, părintele consilier cultural Ștefan Zară a evidențiat sensibilitatea recitalului, perceput asemenea unui moment de rugăciune. 

„Am citit tot ce s-a tradus din scrierile Sfântului Simeon Noul Teolog, însă, vă mărturisesc cu toată sinceritatea că atunci când le-am citit, nu numai că nu am descoperit precum acum sensibilitatea acestui autor patristic, dar nici măcar profunzimea acestui mare sfânt al Bisericii noastre, așa cum am simțit-o în seara aceasta. Dacă l-am gustat deseori pe Sfântul Simeon Noul Teolog, citindu-i paginile de literatură patristică, vă spun că nu am gustat nici pe departe și nici nu am trăit precum în seara aceasta. Fiecare dintre noi a văzut cât de bine se poate îmbina muzica cultă, muzica de cameră sau muzica modernă cu muzica psaltică și cu versurile care par atât de contemporane nouă. Sfântul Simeon Noul Teolog este un autor care, prin toată teologia sa, a provocat, dar în sens bun. A avut curajul să spună că duhovnicia nu este o lucrare instituționalizată, ci o harismă pe care Dumnezeu o sădește în sufletul omului. Iar provocarea pe care ne-o face Sfântul Simeon Noul Teolog, prin toată literatura sa, am putut-o gusta și regusta în seara aceasta în chip deplin. De aceea, se cuvine să-I mulțumim lui Dumnezeu și sfinților Săi pentru tezaurul pe care ni l-au lăsat, dar se cuvine să mulțumim și celor de față, pentru că ne-au dat mijlocul de a gusta literatura patristică, căci, nu mulți dintre noi mai citim în zilele noastre literatura Sfinților Părinți. Cu mijloace moderne s-a reușit a pune înaintea minții noastre literatura vie a Bisericii, care dezvoltă nu doar sensibilitatea noastră, ci și zidește sufletul nostru, pentru a-L căuta pe Dumnezeu, urmând dorul după Acesta, precum am auzit în recitalul de astăzi. Dorul după Dumnezeu ne conduce spre cunoașterea Sa, iar aceasta este tema centrală a literaturii Sfântului Simeon Noul Teolog”, a reliefat părintele consilier cultural Ștefan Zară.

La finalul cuvântului, părintele Ștefan Zară a mulțumit celor care au oferit acest moment de rugăciune celor prezenți, precum și Chiriarhului Râmnicului, care a inițiat în municipiul Râmnicu-Vâlcea tradiția de a oferi literatură patristică recitată cu acompaniament muzical. 

Alte articole despre: