Eşti aici

Casele monahale ale Bolniței Casele monahale ale Bolniței

Casele monahale

În vremea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica (1850-1868), aceste case monahale au adăpostit vechea tipografie și grămăticii. În vremea Războiului pentru Independenţă, aceste case au servit ca Spital.

În partea de apus a reşedinței arhiepiscopale, în fața Bisericii Bolniță, se află două corpuri de clădiri, cu câte trei laturi. Acestea au fost zidite pe ruinele vechilor case ale Bolniţei, care, precum reiese din pisania bisericuței, au fost chiliile ieromonahului Teodor Olănescu, ale lui Pahomie Bujoreanu şi ale lui Leontie Monahul, ctitorii Bolniţei, alături de Episcopul Climent.

În vremea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica (1850-1868), aceste case monahale au fost lărgite, pentru a adăposti vechea tipografie și grămăticii. Episcopul Ghenadie (1886-1898) a reparat casele de la Bolniță. În vremea Războiului pentru Independenţă, aceste case au servit ca Spital, apoi ca săli de clasă, pentru Şcoala de Cântareţi bisericeşti.

La 1955, casele monahale au fost complet restaurate, ele fiind locuite mai apoi de personalul monahal și administrativ al Centrului Eparhial. Între anii 2014-2015, din pricina faptului că nu mai puteau fi locuite, casele de lângă Bolniță au fost reparate integral, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.