Eşti aici

Lucrările ședinței Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului

10 Ianuarie 2020 / Administrativ

Sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Sala Emaus a Casei Sfântul Ierarh Calinic s-au desfășurat joi, 9 ianuarie 2020, lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ședința a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii săvârșită în Biserica Adormirea Maicii Domnului din cadrul Centrului Eparhial și de slujba de Te Deum, aducându-se mulțumire lui Dumnezeu pentru toate lucrările înfăptuite în anul care s-a încheiat.

Pe parcursul întregului an 2019, activitatea Arhiepiscopiei Râmnicului s-a desfășurat sub multiple aspecte: administrativ-pastoral, cultural-misionar și social-filantropic, cu mult dinamism, menit să împlinească vocația Bisericii în societatea de astăzi.

În plen, au fost prezentate spre examinare şi aprobare, rapoartele de activitate ale sectoarelor administraţiei eparhiale, bilanţul financiar pe anul 2019 şi planul bugetar pentru anul 2020.

Membrii Adunării Eparhiale au luat act de amploarea lucrărilor Centrului Eparhial, ale protopopiatelor, parohiilor și mănăstirilor, cu referire la activităţile administrativ-bisericeşti, culturale, misionare, programele social-filantropice și proiectele educativ-religioase cu tinerii desfăşurate în cursul anului 2019.

În anul 2019, în Arhiepiscopia Râmnicului a fost intensificată activitatea social-filantropică, fiind oferite ajutoare materiale și financiare în valoare totală de 708.114,69 lei, pentru 18.554 de beneficiari. Cele mai multe ajutoare au fost acordate din fondurile de asistență socială de la Centrul Eparhial și protoierii, fiind însă acordată o atenție deosebită și programelor sociale cu caracter permanent. În Arhiepiscopia Râmnicului funcţionează un număr de 42 de structuri instituționale care desfășoară activități cu caracter social-filantropic (programe sociale, centre de zi, așezăminte social-educaționale). Prin programele sociale ale celor patru protoierii, 100 de persoane beneficiază zilnic de masa de prânz, iar în cadrul proiectului „Masa pe roți”, 80 de persoane vârstnice beneficiază zilnic de masă caldă dar și de îngrijire igienico-sanitară periodică. Copiii din familii dezorganizate sau monoparentale au fost sprijiniți la Centrul de Zi „Petria” și la Centrul Rezidenţial Copăcelu, unde beneficiarii provin din Centrul de primiri în regim de urgenţă al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea.

Prin Departamentul de misiune pentru rromi, în cadrul proiectului social filantropic ,,Mirro ghiozdano – Ghiozdanul meu”, 150 de copii rromi au beneficiat de ghiozdane și rechizite școlare și încă 100 au primit ghetuțe noi prin proiectul ,,Podema tatipen – Ghetuțe călduțe”. De asemenea, 700 de persoane au beneficiat de pelerinaje sociale, iar 1.200 de persoane au primit articole de îmbrăcăminte și produse alimentare. În cadrul programului ,,Sănătatea rromilor”, 100 de persoane de etnie rromă au participat la programe educative, în vederea dobândirii de comportamente sanogene și adoptării unui stil de viață sănătos.

O atenție deosebită a fost acordată și educației viitorilor slujitori ai altarelor, fiind oferite burse lunare tuturor elevilor Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea cu medii de peste 9.50 (350 de lei lunar/elev), precum și burse pentru 6 studenți ai Facultății de Teologie din Craiova. Pentru a preîntâmpina abandonul școlar, Arhiepiscopia Râmnicului a oferit un sprijin real copiilor care provin din familii cu posibilități materiale reduse. Astfel, la debutul anului școlar 2019-2020, 2906 elevi din eparhie au primit rechizite școlare, în valoare de 121663 lei.

În plan cultural, Arhiepiscopia Râmnicului a organizat 33 de simpozioane internaţionale, naționale, conferințe, expoziții, piese de teatru religios, recitaluri și alte activități cultural-religioase, iar prin intermediul editurii eparhiale Praxis au fost tipărite 5 cărți, 5 CD-uri, 6 numere ale ale buletinului eparhial Praxis, 2 numere ale revistei teologice eparhiale Martyria și Misiunea. Revista Centrului de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României General Paul Teodorescu.

Totodată, au fost organizate concursuri interdisciplinare și activităţi religios-educaționale județene și naționale în unități școlare din cuprinsul Eparhiei, precum și 16 tabere și școli de vară pentru copii din familii defavorizate.

În cuvântul de închidere a Adunării Eparhiale, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a subliniat necesitatea intensificării activității pastoral-misionare și social-filantropice în anul 2020, mulțumind, în același timp, membrilor Adunării Eparhiale pentru implicarea lor în rodnicele activități din anul trecut.

Alte articole despre: