Eşti aici

Lucrările Cercului pastoral Orlești

23 Iulie 2019 / Administrativ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Protoieria Drăgășani a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Orlești.

În contextul Anului Omagial al Satului Românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, părintele Ion Vasiloiu, de la Parohia Casa Veche - Olanu a susținut în data de 22 iulie tema Clerici slujitori ai Bisericii strămoșești, învățători devotați, primari harnici în satul românesc de-a lungul istoriei.

„Omagierea satului românesc și a contribuției sale majore la devenirea istorică a poporului român este o necesitate și o demnitate. Satele românești, cu biserici și case țărănești, cu cimitire și morminte străjuite de cruci, de ulițe și porți primitoare sunt purtătoarele unui limbaj tainic și vizibil al tradiției, al continuității fizice și spirituale ale acestui neam, sunt oglinzi ale sufletului românesc, în care se arată astăzi, după caz, hărnicia sau delăsarea noastră, responsabilitatea sau indifrența", a spus părintele Ion Vasiloiu.

Totodată, au fost evocate personalitățile și activitatea mai multor preoți, învățători și oameni gospodari din zona Olanu, Drăgoești și Dejești, printre care, părintele Ion Bercan, vrednic slujitor în localitatea Olanu, părintele Filip Vasiloiu, un bun scriitor, orator, dar și gospodar desăvârșit, domnul profesor Ștefan Vasiloiu, absolvent al studiilor teologice, dascăl devotat al Școlii Olanu de peste 40 de ani, aflat acum la venerabila vârstă de 92 de ani.

Alte articole despre: