Eşti aici

Cercul pastoral-misionar „Băbeni” s-a întrunit la Parohia Mihăești I

7 Septembrie 2020 / Administrativ

Luni, 7 septembrie 2020, în Protopopiatul Râmnicu-Vâlcea, la Parohia Mihăești I, din satul Măgura, comuna Mihăești, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar „Băbeni”.

Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, urmată de susținerea prelegerii cu tema „Filantropia creştină - coordonată esenţială a activităţii Bisericii”, de către părintele Constantin Ababe, preot paroh la Parohia Mihăești I.

 „Esența credinței creștine este iubirea de Dumnezeu, manifestată prin iubirea față de aproapele. Această iubire cere creștinului trăiri și fapte veritabile, zămislite în adâncul sufletului, care nu rămân ascunse, ci sunt îndreptate în mod concret spre semeni. Filantropia, milostenia creștină nu se oprește doar la a dărui săracilor și bolnavilor cele de trebuință după trup. Ea este mereu însoțită de actul de catehizare, este purtătoarea mesajului Domnului Iisus Hristos, are ca finalitate nu trupul, ci mântuirea sufletului celui pe care îl ajutăm în sărăcia sau în boala sa. În Ortodoxie, filantropia este strâns legată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, întrucât Liturghia fără filantropie devine un ritual închistat, după cum filantropia fără Sfânta Liturghie devine propagandă pentru imagine, preamărire de sine și nu laudă adusă lui Dumnezeu. În parohie, preotul este chemat să fie principalul filantrop, modelul iubirii față de aproapele, întâiul slujitor al săracilor și ostenitor al celor bolnavi, cel care, dăruind o pâine sau un medicament, dăruiește simultan și un cuvânt de învățătură, așa cum a făcut Mântuitorul nostru Iisus Hristos – Fiul lui Dumnezeu, cât a fost în lume”, a subliniat părintele Constantin Ababe.

După prezentare s-au purtat discuții pe marginea temei susținute, dezbătându-se apoi probleme de ordin misionar-pastoral, cultural, social-filantropic şi administrativ, apărute în cadrul vieţii şi activităţii preoţilor şi enoriaşilor din parohii.

În încheiere, părintele Radu Constantin Miulescu, responsabil de lucrările cercului, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.

Întrunirea preoţilor din Cercul pastoral „Băbeni” a fost un prilej de sporire a comuniunii şi de intensificare a colaborării între preoţi, manifestarea încadrându-se în rândul evenimentelor dedicate „Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anului comemorativ al filantropilor ortodocşi români”.

Alte articole despre: