Eşti aici

Cerc pastoral-misionar la Parohia Ionești II

25 Noiembrie 2019 / Administrativ

Preoții de la parohiile arondate Cercului pastoral-misionar Orlești, Protoieria Drăgășani, s-au întrunit luni, 25 noiembrie, la Parohia Ionești II.

Referatul întrunirii pastoral-misionare a fost susținut de părintele Constantin Diaconu, de la Parohia Ionești II, care a reliefat viața și activitatea patriarhului Iustin Moisescu în vremea regimului comunist.

Cel de-al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a trăit și a slujit lui Dumnezeu în vremuri extrem de grele. Născut la începutul lunii martie a anului 1910, în Cândeştii Argeşului, a fost fiul unui învăţător ce avea să moară mai apoi ca erou în Primul Război Mondial. A studiat vreme îndelungată în afara graniţelor ţării, în Grecia şi Franţa, după care a fost profesor al Catedrei de studiul Noului Testament la facultăţile de teologie din Varşovia, Cernăuţi-Suceava şi Bucureşti. În 1956 a fost chemat pe scaunul de Mitropolit al Ardealului, unde a păstorit un singur an, apoi, din ianuarie 1957, a fost chemat de Sfântul Sinod la cârma Bisericii din Moldova. În 1977 a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Vrednicul de pomenire patriarh Iustin Moisescu a fost personalitate a culturii teologice, întrucât parte dintre cercetările sale teologice au rămas și astăzi actuale, precum este teza sa de doctorat prezentată la Atena despre Sfântul Evagrie Ponticul. Roadele culturii sale teologice s-au concretizat și în inițierea colecției de traduceri din textele Sfinților Părinți, intitulată Părinți și Scriitori Bisericești – programată în 90 de volume, a seriei Arta creștină în România – editată în 6 volume. De asemenea, patriarhul Iustin Moisescu s-a remarcat și în organizarea și administrația bisericească, prin restaurarea de biserici, într-o vreme când presiunile regimului comunist ateu erau tot mai mari. De asemenea, s-a remarcat ca o voce autoritară, mai ales în pregătirea Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe de pretutindeni.

„Lucrările Cercului pastoral-misionar Orlești s-au încheiat cu identificarea mijloacelor pastorale și educațional-culturale de promovare a valorilor și a personalităților marcante din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, care au stat la consolidarea identității și spiritualității neamului românesc în istoria sa recentă”, a precizat pr. Luca-Georgian Sîia, responsabil cu activitățile catehetice în cadrul Protoieriei Drăgășani.

Întrunirea pastoral-misionară a fost precedată de slujba de Te Deum.

Alte articole despre: