Eşti aici

Conferința pastoral-misionară de toamnă a clericilor din cuprinsul Eparhiei Râmnicului

2 Noiembrie 2023 / Viața Eparhiei

La Sala de Cultură a Sindicatelor din Râmnicu-Vâlcea, a avut loc astăzi, 2 noiembrie 2023, conferinţa pastoral-misionară de toamnă, în cadrul căreia s-au întrunit toți preoţii slujitori din cadrul celor patru protoierii ale Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, preoții și diaconii din cele patru protoierii ale Arhiepiscopiei Râmnicului au participat la conferința pastoral-misionară de toamnă, a cărei temă a fost „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”.
Conferinţa a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, ce a fost precedată Sfintei Liturghii, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din cartierul Ostroveni.
Înainte de începerea lucrărilor conferinței, unde preoţii desemnaţi au prezentat referatele pregătite special pentru această întâlnire, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului a reliefat că: „Muzica bisericească împodobește cultul divin, fiind o jertfă de laudă pe care creștinul o aduce lui Dumnezeu, după îndemnul psalmistului: «Cântaţi Dumnezeului nostru, cântaţi! Cântaţi Împăratului nostru, cântaţi!» (Psalmi XLVI, 6).
Slăvirea lui Dumnezeu prin cântare este o formă sublimă a rugăciunii care unește credința cu trăirea și face posibilă exprimarea sentimentului religios trăit. Cântarea liturgică poate fi privită și ca răspuns al omului față de dumnezeiasca dragoste și chemare la comuniune, fapt care îl «dovedește şi alcătuirea organelor trupului nostru, meşteşugită de la natură spre o activitate muzicală. Nu vezi că artera e ca un fluier, cerul gurii ca o harfă şi că din limbă, din fălci şi din gură cântarea iese ca din nişte coarde lovite cu plectrul?», spune Sfântul Grigorie de Nyssa. Și  «bine este a lăuda pe Domnul și a cânta numele Tău, Prea­înalte, a vesti dimineața mila Ta și adevărul Tău în toată noaptea. Că m-ai veselit, Doamne, întru făpturile Tale și întru lucrurile mâinilor Tale mă voi bucura» (Psalmi XCI, 1-4)”.

În partea a doua a conferinţei au fost aduse în discuţie şi principalele nevoi curente ale activităţii pastoral-misionare şi administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului, insistându-se mai ales asupra intensificării activităţii social-filantropice, misionare şi culturale la nivelul fiecărei parohii, precum și identificarea unor mijloace pentru întărirea legăturii dintre Biserică și credincioși.

Alte articole despre: