Eşti aici

Poetul Mihai Eminescu elogiat la Parohia Jiblea-Veche

20 Ianuarie 2017 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin coordonarea Părintelui Cristian Bănuță, consilier în cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul, la Parohia Jiblea-Veche din Protoieria Călimănești, duminică 15 ianuarie 2017, de Ziua Culturii Naționale, a fost elogiat și comemorat marele poet al neamului nostru, Mihai Eminescu.

Părintele paroh Constantin Negrea a oficiat slujba de pomenire a marelui poet național al românilor, Mihai Eminescu și după Sfânta Liturghie, prin cuvântul său, a evocat personalitatea poetului botoșănean. Părintele paroh a vorbit credincioșilor despre importanța pe care o are pentru cultura românească, dar și pentru Biserica Ortodoxă Română, menționând: „Aniversarea Zilei Culturii Naționale este un prilej deosebit de a mulțumi cu evlavie lui Dumnezeu pentru darul făcut poporului român. Mihai Eminescu a fost un apărător al Ortodoxiei prin puterea cuvântului, cu responsabilitate, iubindu-și țara și credința strămoșească. Fiind un mare susținător al Bisericii străbune, poetul i-a recunoscut meritul de a fi cea dintâi școală a neamului nostru, considerând-o mama spirituală a poporului român”.

Prin activitatea cultural-educativă și artistică organizată de doamna prof. Violeta Negrea, elevii de la Școala Gimnazială „Șerban-Vodă Cantacuzino” Călimănești, Structura Jiblea-Veche, au împărtășit creștinilor prezenți emoția versurilor lui Mihai Eminescu. Retrăind bucuria copilăriei, enoriașii parohiei au fost impresionați la auzul frumoaselor creații literare ale Luceafărului poeziei românești. Muzicalitatea versurilor eminesciene a fost evidențiată prin romanțele interpretate de corul stranei în acordurile domnului prof. Enache Nicolae, la chitară. domnul prof. Zamfir Tiberiu a recitat  în germană și engleză poezii din lirica eminesciană. Copiii au ilustrat prin forme și culori temele poeziei eminesciene. În încheiere, copiii au primit ca răsplată a efortului lor aplauze, cărți (auxiliare pentru Limba și literatura română) și dulciuri, părintele paroh exprimând mulțumiri tuturor  pentru  strădania realizării acestor momente de mare emoție și de comuniune între generații.

Alte articole despre: