Poetul Mihai Eminescu elogiat la Parohia Jiblea-Veche
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin coordonarea Părintelui Cristian Bănuță, consilier în cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul, la Parohia Jiblea-Veche din Protoieria Călimănești, duminică 15 ianuarie 2017, de Ziua Culturii Naționale, a fost elogiat și comemorat marele poet al neamului nostru, Mihai Eminescu.
Părintele paroh Constantin Negrea a oficiat slujba de pomenire a marelui poet național al românilor, Mihai Eminescu și după Sfânta Liturghie, prin cuvântul său, a evocat personalitatea poetului botoșănean. Părintele paroh a vorbit credincioșilor despre importanța pe care o are pentru cultura românească, dar și pentru Biserica Ortodoxă Română, menționând: „Aniversarea Zilei Culturii Naționale este un prilej deosebit de a mulțumi cu evlavie lui Dumnezeu pentru darul făcut poporului român. Mihai Eminescu a fost un apărător al Ortodoxiei prin puterea cuvântului, cu responsabilitate, iubindu-și țara și credința strămoșească. Fiind un mare susținător al Bisericii străbune, poetul i-a recunoscut meritul de a fi cea dintâi școală a neamului nostru, considerând-o mama spirituală a poporului român”.
Prin activitatea cultural-educativă și artistică organizată de doamna prof. Violeta Negrea, elevii de la Școala Gimnazială „Șerban-Vodă Cantacuzino” Călimănești, Structura Jiblea-Veche, au împărtășit creștinilor prezenți emoția versurilor lui Mihai Eminescu. Retrăind bucuria copilăriei, enoriașii parohiei au fost impresionați la auzul frumoaselor creații literare ale Luceafărului poeziei românești. Muzicalitatea versurilor eminesciene a fost evidențiată prin romanțele interpretate de corul stranei în acordurile domnului prof. Enache Nicolae, la chitară. domnul prof. Zamfir Tiberiu a recitat în germană și engleză poezii din lirica eminesciană. Copiii au ilustrat prin forme și culori temele poeziei eminesciene. În încheiere, copiii au primit ca răsplată a efortului lor aplauze, cărți (auxiliare pentru Limba și literatura română) și dulciuri, părintele paroh exprimând mulțumiri tuturor pentru strădania realizării acestor momente de mare emoție și de comuniune între generații.