Eşti aici

Întâlnire duhovnicească la Parohia Căzăneşti

12 Aprilie 2019 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 11 aprilie, credincioșii din Parohia Căzăneşti au participat la o aleasă întâlnire duhovnicească, în cadrul căreia s-au săvârşit Acatistul Sfântului Calinic de la Cernica, Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfinţite şi Taina Sfântului Maslu, de către un sobor de 7 preoți, în rândul cărora s-a aflat părintele profesor Vasile Sorescu de la Facultatea de Teologie din Pitești.

La finalul slujbei, părintele profesor a ţinut un cuvânt de învăţătură despre Istoria mântuirii neamului omenesc, care a început cu alungarea protopărinților Adam și Eva din Rai, o istorie care se va desfășura până la sfârșitul veacurilor și care va continua și în viața de apoi. Părintele profesor a vorbit despre două momente cruciale, de referință din istoria mântuirii noastre: marea Revelație a lui Dumnezeu de pe Muntele Sinai, unde Moise a primit tablele Legii cu cele 10 porunci, pe care e bine să le știm, dar mai ales să le împlinim, și întruparea Mântuitorului, venirea Sa pe pământ, când S-a înveșmântat în firea omenească și a luat trup pământesc. El S-a făcut pentru noi păcat, și blestem S-a făcut... Cât a trăit pe pământ, El a descoperit pe Dumnezeu întreit în Persoane și a descoperit omul istoric, de la Adam până la sfârșitul veacurilor, cu slăbiciunile și cu neputințele lui. Domnul Iisus Hristos a venit pe pământ să ia neputințele noastre și bolile noastre să le poarte, n-a venit să se îndreptățească pe Sine, ci să ne mântuiască pe noi, așa cum învățăm din pilda Samarineanului Milostiv, în care ne prezintă într-un mod foarte simplu istoria mîntuirii noastre... Tot ceea ce a făcut Mântuitorul nu a făcut pentru Sine, ci pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire... Cum a fost atunci lucrător, între contemporanii Săi, așa este lucrător și astăzi, și va fi întotdeauna.

În încheiere, părintele profesor Vasile Sorescu a vorbit despre viața și minunile Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ocrotitor al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Părintele paroh Mihai Florian Popescu a mulțumit preoților și credincioșilor care au participat la această frumoasă și înălțătoare întâlnire de suflet.

Alte articole despre: