Eşti aici

Remember Poetul Ilorian Păunoiu

16 Decembrie 2016 / Cultural

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în data de 14 decembrie 2016, la Sala de Conferinţe a Bibliotecii a avut loc manifestarea „Remember Poetul Ilorian Păunoiu”. 

Liga Femeilor Creştin Ortodoxe Vâlcea, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul'' Vâlcea, Membrii Cercului de discuții „Iubirea” şi reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea l-au evocat pe poetul Ilorian Păunoiu şi au lansat lucrarea „Am plecat puţin printre stele”. Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae”, coordonat de arhidiacon Codruţ Dumitru Scurtu a prezentat un concert de colinde. Aurmat un recital de poezie din creaţiile poetului Ilorian Păunoiu în interpretarea actorului Cristian Alexandrescu şi a elevilor de la Liceul Sanitar din Râmnicu Vâlcea coordonaţi de înv. Elena Deaconu, prof. Gabriela Dumitrescu, prof. Paula Fîrtăţescu şi prof. Ramona Neacşu. La final, Trupa de teatru „Constantin Popian” a Arhiepiscopiei Râmnicului coordonată de Doina Migleczi a prezentat o piesă de teatru. 
Ilorian Păunoiu s-a născut la 14 decembrie 1965, în satul Meieni din comuna Popeşti. A debutat în anul 1986, cu o poezie în „Vâlcea literară”, foaie a Societății Culturale ,,Anton Pann”. De atunci a publicat versuri în reviste de prestigiu: „Tribuna” (Cluj), „Luceafărul” etc. Pentru talentul său a fost recompensat cu numeroase diplome, medalii și distincții. În anul 1986 a fost premiat la Festivalul de poezie „Nicolae Bălcescu”, de Societatea Culturală ,,Anton Pann”, iar în anul 1998 a primit premiul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, pentru cea mai bună carte de debut „Strigarea numelui”. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
'Nu sunt victimă şi niciodată nu mi-a plăcut să mi se spună aşa. Sunt un învingător, pentru că nu am renunţat niciodată la iubire, la frumos, la frumosul din oameni, la frumosul naturii, la frumosul primăverii, la frumosul reînvierii. Sunt un om normal ca toţi ceilalţi, am avut privilegiul poate să fiu prietenul lui Dumnezeu, prin acest har de a scrie. Acest volum de eseuri aş dori să fie citit de prieteni ai lui Dumnezeu, cu inima, aşa cum eu l-am scris, simţindu-l. Dumnezeu înseamnă iubire, Dumnezeu este iubire...'' spunea poetul Ilorian Pănoiu la lansarea volumului de eseuri '' Agapologie - Logodna iubirii cu libertatea''. 

Scrierile sale au un profund caracter religios.
În amintirea marelui poet, Zenovia Zamfir , Maria Mădălina Deaconu elevă în clasa a XII a la Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab'' din Râmnicu Vâlcea, Liliana Ghiţă Boian au publicat lucrarea „In Memoriam Ilorian Păunoiu”.

 

Alte articole despre: