Eşti aici

Sfântul Ioan Iacob a fost sărbătorit în Țara Loviștei

7 August 2015 / Învățământ

Săptămâna aceasta, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț a fost sărbătorit și la Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob - Țara Loviștei, din comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea. La acest ceas de sărbătoare, atât mănăstirea, cât și bibliotecarii vâlceni și-au serbat ocrotitorul.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în mijlocul unui sobor de peste treizeci de ieromonahi, preoți și diaconi. La slujbă au participat un număr însemnat de bibliotecari din județul Vâlcea și numeroși credincioși veniți din zonă, din județul Vâlcea, dar și din Sibiu.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a prezentat pe scurt viața Sfântului Cuvios Ioan Iacob, subliniind faptul că sfinții sunt prietenii lui Dumnezeu, cei care mijlocesc totdeauna pentru noi. Sfântul Ioan Iacob, mai mult decât orice, a căutat Împărăția lui Dumnezeu. El a îmbrățișat viața monahală la Sfânta Mănăstire Neamț, unde a îndeplinit ascultarea de bibliotecar, punând în rânduială mulțimea de cărți și manuscrise care se găseau acolo, și, mai apoi, în Lavra Sfântului Sava cel Sfințit, de lângă Ierusalim, unde s-a îngrijit tot de biblioteca veche a mănăstirii. A avut o viață împodobită cu aspre nevoințe și s-a arătat până în sfârșit desăvârșit trăitor în Hristos, iubitor de carte și de rugăciune, de pustnicie și de semeni.

Doamna Zenovia Zamfir și doamna Monica Cosac, de la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul - Râmnicu Vâlcea, în calitate de slujitori ai cuvântului scris, ai lui Dumnezeu și ai semenilor, au rostit cuvinte emoționante. Cuvântul domnului Remus Grigorescu, directorul Bibliotecii Județene, a fost rostit de doamna bibliotecar Monica Cosac, care a încheiat cu versuri din opera lirică a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț: Cu grijă și cu teamă, / Să nu uităm să lăsăm în urma noastră / Un gând, o faptă, un drum frumos / Că pentru toate, neîndoios, / Odată vom da seamă.

În cadrul Sfintei Liturghii, un tânăr teolog a fost hirotonit diacon, două viețuitoare ale mănăstirii au fost tunse în monahism și primite în obște și duhovnicul mănăstirii, ieromonahul Ioan Iacob, a fost hirotesit protosinghel.

*

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț a fost ales ocrotitor al bibliotecarilor și al tuturor celor care își desfașoară activitatea în bibliotecile din județul Vâlcea în anul 2014, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: