Manifestări dedicate Unirii Principatelor la Seminarul Teologic
În data de 25 ianuarie la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea catedrele de Istorie și Muzica ale instituției de învățământ au marcat importantul eveniment istoric al Unirii celei Mici printr-un cenaclu cultural artistic coordonat de doamna Prof. Saic Eliza și Arhid. Prof. Dr. Codruț-Dumitru Scurtu.
În programul cenaclului s-a prezentat contextul istoric al anului 1859, moment marcant reprezentat de dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în Moldova și Țara Românească, precum și implicita unire a celor două principate române. Cenaclul a fost deschis de către corul seminarului prin intonarea imnului de stat al României „Desteaptă-te române”. Legile și reformele instituite de domnitorul Al. Ioan Cuza dar și contextul european istoric al Unirii Principatelor Române a fost redat în prezența elevilor și a cadrelor didactice de către doamna Prof. Saic Eliza. Elevii clasei pregătitoare, coordonați de doamna învățătoare Titina Comăneci, au recitat poezii patriotice tematice iar corul seminarului a interpretat un repertoriu de cântece patriotice printre care amintim „C' așa-i românul”, „Noi suntem romani”, „Hai să-ntindem hora mare” și „Hora Unirii”. Cenaclul s-a încheiat cu tradiționala „Horă a Unirii” cântată și jucată de către elevi și cadre didactice în curtea Seminarului Teologic.
Prezentele manifestări culturale și artistice ale Seminarului Teologic din Râmnicu-Vâlcea vin să marcheze cei 180 de ani pe care instituția de învățământ îi împlinește în anul 2017.