Eşti aici

Etapa naţională a Concursului „Cultură şi civilizaţie în România” la Râmnicu-Vâlcea

13 Mai 2017 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, Sala Iosif Episcopul  a Casei Sfântul Ierarh Calinic din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a găzduit astăzi, 13 mai 2017, festivitatea de deschidere a Concursului Național Interdisciplinar „Cultură și Civilizație în România”, eveniment la care participă elevi și profesori din 30 de județe ale țării.

Concursul „Cultură şi civilizaţie în România” este o competiţie cu caracter interdisciplinar ce se adresează elevilor din ciclul liceal. Cele trei secţiuni ale concursului sunt: Studiu privind particularităţi etnografice/etnologice şi lingvistice locale, Studiu privind mentalităţi culturale şi cercetare sociologică, Monografii istorice locale.

În deschiderea evenimentului, Corul Seminarului Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea a intonat Imnul de stat al României și a interpretat o serie de cântări închinate Praznicului Învierii Domnului și din repertoriul cultural vâlcean. Momentul cultural a fost continuat de către elevii Liceului de Arte Victor Giuleanu.

Doamna Andra Bică, Inspector Școlar General în cadru ISJ Vâlcea, în alocuțiunea adresată celor prezenți, a precizat: „îmi face o deosebită plăcere să urez bun venit în județul nostru distinșilor membri ai Comisiei naționale, celor 120 de elevi și profesori participanți la acest important eveniment.

Cu deosebită gratitudine îi mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pentru binecuvântarea dată ca acest concurs să se desfășoare la Arhiepiscopia Râmnicului, inima județului Vâlcea. Mulțumesc reprezentanților Ministerului Educației Naționale pentru onoarea de a putea organiza acest deosebit eveniment cultural și educațional. Sper că ne vom ridica la înălțimea așteptărilor și că, din nou, performanța va înnobila județul nostru.

La festivitatea de deschidere au fost prezenți doamna Aurora Gherghina, Subprefectul Județului Vâlcea,  domnul Alin-Cătălin Păunescu, Director General MEN, doamna Mina Maria Rusu,  Inspector General MEN la disciplina Limba și literatura română, domnul Vasile Timiș, Inspector General MEN la disciplina Religie, domnul Eugen Stoica, Inspector General MEN la disciplina Socio-umane, domnul Doru Dumitrescu, Inspector General MEN la disciplina Istorie, doamna Magdalena Andreescu, Șef Birou la Muzeul Național al Țăranului Român, președintele comisiei, doamna Elena Lupșa de la Colegiul Național Decebal – Deva, Județul Hunedoara, Părintele Cristian Bănuță, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, inspectori din cadrul ISJ Vâlcea, reprezentanți ai Asociației Părinților pentru Ora de Religie și Asociației Tinerilor Ortodocși Sfântul Valentin, profesori și oameni de cultură din Județul Vâlcea. 

Concursul se va desfășura în următoarele două zile, iar marți, 16 mai, la ora 10,00 să se desfășoare festivitatea de premiere.

Alte articole despre: