Eşti aici

Tabăra Internațională de pictură „Credință și Artă” în Arhiepiscopia Râmnicului

28 Septembrie 2017 / Cultural

La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în contextul manifestărilor prilejuite de omagierea  iconarilor și pictorilor bisericești în acest an, au fost organizate numeroase evenimente cultural-duhovnicești: tabere de pictură, expoziții de icooane, pelerinaje la mănăstirile cu frescă și icoane brâncovenești sau cele realizate de pictori consacrați, între care poate fi amintit Gheorghe Tătărăscu.

Un eveniment deosebit în viața culturală a Olteniei de sub munte l-a constituit Tabăra internațională de pictură, organizată de Arhiepiscopia Râmnicului în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Râmnicu-Vâlcea. Tabăra s-a desfășurat în perioada 21-28 septembrie 2017, la mănăstirile Cozia și Hurezi, cu ateliere de lucru și de documentare la mănăstirile Antim, Arnota, Bistrița, Dintr-un Lemn, Ostrov și Turnu.

Vorbind despre eveniment, domnul Gheorghe Dican, președinte al UAP, filiala Râmnicu-Vâlcea și vicepreședinte al UAP din România, a precizat că „într-adevăr este un eveniment inedit organizarea unei tabere de pictură în mănăstiri, însă prezența pictorilor a prilejuit cadrul ideal pentru realizarea unor lucrări marcate de originalitate, multiculturalitate și frumusețea mănăstirilor și peisajelor din ținutul vâlcean. La această ediție au participat Valeriu Jabinschi și Gheorghe Diaconu din Republica Moldova, Laurențiu Midvichi,  Arcadie Răileanu, Eugen Măcinic, Corneliu Drăgan – Târgoviște, Corina Perianu, Lucia Juncu, Eugen Mircea și  Grigore Carata”.

„Această tabără internațională de pictura a marcat, acum în Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti, pe de o parte, revalorificarea tezaurului mănăstiresc ca izvor  pentru artele plastice, iar pe de altă parte, pictorii participanți au încercat și, de cele mai multe ori, au reușit să rescrie în culoare în inimile privitorilor Cuvântul lui Dumnezeu”, a precizat Părinte Consilier Ștefan Zară.

Alte articole despre: