Eşti aici

„Pocăința aduce în inima și mintea noastră dorința de a ne uni cu Hristos”

13 Martie 2019 / Viața Eparhiei

„În această perioadă de pocăință suntem datori să cugetăm mai mult la cele pe care le-am săvârșit și care ne separă de Dumnezeu, pentru ca, astfel, să ne curățim simțirile și să ne unim cu Hristos”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Înaltpreasfinția Sa a citit miercuri, 13 martie, cea de-a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, în cadrul Pavecerniței Mari, săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Credincioși din municipiul Râmnicu-Vâlcea au participat în cea de-a treia zi a Postului Mare la slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a fost citită cea de-a treia parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. 

După rostirea celei de-a treia părți a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a reliefat semnificațiile duhovnicești ale acestui canon de pocăință și însemnătatea sa pentru credinciosul aflat în pelerinaj spre ziua Învierii Domnului Iisus Hristos.

Am început în urmă cu două zile o călătorie duhovnicească care va ține 40 de zile, la care se adaugă încă 7 zile, în care ne vom întâlni cu slujbe deosebite, precum slujba din această seară a Pavecerniței Mari unită cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul. În această perioadă vom intona cântări duhovnicești, precum este cântarea «Cu noi este Dumnezeu», vom rosti împreună rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, dar mai mult decât acestea, ne vom aminti de pocăință. De aceea, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul aduce în inima și mintea noastră dorința de a ne uni și de a rămâne cu Hristos”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

A treia parte a Canonului cel Mare, a mai precizat Părintele Arhiepiscop Varsanufie, evidențiază exemple de oameni din Vechiul Testament și Noul Testament care s-au întors, prin pocăință, de la viața lor îndepărtată de Dumnezeu.

În aceste cântări din Canonul cel Mare, precum și din întreaga perioadă a Triodului, găsim toată înțelepciunea pocăinței și vedem cu Hristos Dumnezeu a spălat cu sângele Său toate păcatele noastre. Pentru aceasta, în această perioadă de pocăință suntem datori să cugetăm mai mult la cele pe care le-am săvârșit și care ne separă de Dumnezeu, pentru ca, astfel, să ne curățim simțirile și să ne unim cu Hristos. Această vreme a Triodului se adresează nu numai trupului, ci mai ales sufletului, pentru că prin post și pocăință noi ne subțiem simțurile, îngroșate de toate cele materiale și de păcate, și ne depărtăm de cele care ne depărtează de Dumnezeu. Ne unim cu Dumnezeu aici, în sfânta biserică, pentru că ne amintim mai mult în această perioadă de El, timp în care sufletul nostru ia aminte la atâtea exemple sfinte, dar și la întâmplări din Vechiul sau din Noul Testament care ne pot întări și care ne arată să ne lepădăm de păcate și de exemplele cele negative. De aceea, în toată această lucrare a fiecăruia dintre noi, Dumnezeu să ne întărească, să fie cu noi și să ne curețe de tot ceea ce mărturisim că am greșit, ca să avem nădejde spre mântuire”, a conchis Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

Răspunsurile liturgice au fost de membrii Corului Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, dirijat de pr. Siluan-Dumitru Scurtu.

Canonul cel Mare de pocăință este o compunere imnologică a Sfântului Ierarh Andrei, arhiepiscopul Cretei, fiind printre cele mai cuprinzătoare și profunde rugăciuni de pocăință ale Bisericii Ortodoxe. Alcătuit din 250 de tropare și 11 irmoase, Canonul cel Mare relatează căderea omului în păcate și întoarcerea sa la Dumnezeu, prin căință. Rânduiala specială a Canonului cel Mare din prima săptămână a Postului Sfintelor Paști se va încheia joi seara, când se va citi ultima parte a acestei compuneri a Sfântului Andrei Criteanul.

Alte articole despre: