Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în priveghere și postire desăvârșită”

14 Octombrie 2017 / Viața Eparhiei

Sâmbătă, 14 octombrie, preoții și credincioșii din comuna Mălaia și de pe Valea Lotrului au trăit momente de aleasă bucurie duhovnicească, prilejuite de prezența și slujirea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de sfințire a Centrului Social Pastoral „Sfinții Cosma și Damian” și a binecuvântat lucrările săvârșite la exteriorul locașului de cult închinat Sfintei Cuvioase Parascheva de la Parohia Mălaia, Protopopiatul Călimănești. 

După slujba de sfințire, Chiriarhul Râmnicului a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură împărtășit preoților, credincioșilor și pelerinilor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a zilei, subliniind că „fiecare dintre noi este îndemnat să aibă o viață curată, să trăiască împlinind poruncile lui Dumnezeu dar, mai ales, să învețe ceea ce înseamnă cu adevărat iertarea”. Continuând, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre cinstirea deosebită de care Sfânta Cuvioasă Parascheva se bucură în Biserica Ortodoxă, dar și de faptul că numeroase biserici, între care și biserica Parohiei Mălaia, sunt așezate sub ocrotirea sfintei și, de aceea, trebuie să rămânem încredințați că „Sfânta Cuvioasă mijlocește la Dumnezeu pentru noi și împletește rugăciunile noastre cu rugăciunile ei”.  

Totodată, Înaltpreasfinția Sa, relatând viața plină de sfințenie a Sfintei Parascheva, a arătat că aceasta a așezat încă din copilărie în inima sa cuvântul Evangheliei „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8,34),  iar „la tinerețe a ales calea cea bună în Hristos și a trăit în priveghere și postire desăvârșită. Pentru milostenia și dragostea față de săraci pe care le-a avut încă din copilărie, pentru viața trăită în curăție, pentru aspresele sale postiri și nevoințe, Dumnezeu a așezat-o în rândul sfinților Săi, aceasta devenind grabnic ajutătoare şi mult folositoare, aşa cum se spune în acatist.”

La finalul cuvântului de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a evidențiat lucrarea pastorală și gospodărească săvârșită la Parohia Mălaia prin implicarea Părintelui paroh Vasile Marius Rogoz și susținută de către Consiliul Parohial, autoritățile locale, obștile de moșneni și enoriașii acestei parohii.

Alte articole despre: