Priveghere și Sfânta Liturghie Arhierească pentru Sfântul Ioan Gură de Aur
„Este nevoie însă de o permanentă stare de veghe și de mărturisire, de răstignire a păcatului, de îndrumare pentru o viață virtuoasă și de așternere în inimile noastre a mărgăritarelor duhovnicești pe care Sfântul Ioan Gură de Aur le-a așezat, cu nesfârșită dragoste față de semeni, în scrierile sale”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, de la Comanca, în cadrul slujbei de priveghere de toată noaptea.
Înaltpreasfinția Sa a reliefat contribuția însemnată a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur în oferirea acurateții sensului textului liturgic, arătând că „Sfânta Liturghie este răspunsul Bisericii la iubirea lui Dumnezeu, întemeiat pe porunca Mântuitorului Hristos: „Aceasta să faceți spre pomenirea Mea” (Luca XXII, 19).
În textele liturgice ale Sfântului Ioan Gură de Aur, Biserica se roagă lui Dumnezeu Tatăl, ca împărtășirea credincioșilor cu Sfintele Taine să fie precedată, însoțită și urmată de primirea Duhului Sfânt.
Înțelegem, astfel, că Sfânta Liturghie lucrează umplerea credincioșilor de viața Preasfintei Treimi, prin primirea Duhului Sfânt.
Chemarea și lucrarea Duhului Sfânt asupra credincioșilor, asupra Bisericii, cât și asupra întregii lumi, sunt cerute în mod repetat în rugăciunile Sfintei Liturghii, după rânduiala Sfântului Ioan Gură de Aur. Preotul slujitor exprimă conștiința că adunarea liturgică este pusă „întru această slujbă a Ta, cu puterea Duhului Tău cel Sfânt”, cerând totodată puterea de a săvârși lucrarea pusă înainte.
De aceea, după îndemnul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Sfintele Taine, primindu-le cu vrednicie, să avem pe Hristos sălășluind în inimile noastre și să fim locaș al Sfântului Duh”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.