„Prin toată viața sa, Sfântul Ierarh Spiridon ne arată că avea o credință vie și lucrătoare”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie
În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, miercuri, 12 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a așezat la Parohia Înălțarea Domnului și Sfântul Ierarh Spiridon, din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu-Vâlcea, noua raclă de argint cu părticele din moaștele Sfântului.
Racla cu sfintele moaște a fost sfințită și purtată în procesiune în jurul bisericii, fiind așezată în baldachinul din interiorul lăcașului de cult.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie și a împărtășit preoților și credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a arătat că „ziua aceasta este un popas de mare bucurie duhovnicească pentru Parohia Înălțarea Domnului care a primit ocrotitor pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei.
Popas de bucurie este faptul că astăzi, prin jertfa dumneavoastră, prin osârdia Preacucernicului Părinte Ioan Dincă și a părinților care slujesc împreună cu el, s-a așezat această raclă din argint cu părticele din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, cunoscut în sinaxarele ortodoxe drept Marele făcător de minuni”.
Chiriarhul Râmnicului a vorbit apoi despre viața Sfântului Ierarh Spiridon, accentuând că „prin toată viața sa, Sfântul Ierarh Spiridon ne arată că avea o credință vie și lucrătoare. Minunile pe care acesta le făcea încă din timpul vieții, ne întăresc că Harul lui Dumnezeu sălășluia vădit în sufletul și trupul său, făcând astfel din sfântul lui trup sfinte moaște, continuând să facă minuni și din Împărăția lui Dumnezeu, dincolo de mormânt.
Prin participarea lui la Sinodul I Ecumenic și minunea pe care a făcut-o acolo, ne arată nu doar dreapta învățătură a Bisericii, ci și faptul că teologia nu poate fi scolastică, nu stă în pregătirea intelectuală a omului, ci în simplitatea și nevoința vieții, în experiere lui Dumnezeu ca realitatea cea mai prezentă a omului”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, condus de părintele Siluan-Dumitru Scurtu. Membrii corului au susținut la finalul Sfintei Lurghii un recital de colinde, acestora adăugându-se elevii școlilor generale nr. 9 și nr. 10 din Râmnicu-Vâlcea. Elevii au fost binecuvântați de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care a oferit daruri fiecărui colindător.