Maica Domnului este „biserică însuflețită și rai duhovnicesc”
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la sărbătoarea Intrarea în biserică a Maicii Domnului a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Turnu, care a sărbătorit hramul ctitoriei mitropolitului Varlaam, din secolul al XVII-lea.
În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a accentuat importanța praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului și a subliniat că „aceasta amintește de nemărginita iubire a lui Dumnezeu care a ales să o şi învrednicească pe Maica Domnului de sălăşluirea în Sfânta Sfintelor, „deşi era încă la o astfel de vârstă, fiind plină de harurile cele dumnezeieşti şi desăvârşit împlinită cu mintea şi cunoştinţa, totuşi mai mult decât celelalte care se desăvârşiseră mai înainte de ea şi între care s-a arătat că nu a avut nevoie să fie adusă de alţii, ci ea însăşi din propriul ei imbold către Dumnezeu printr-o cunoştinţă nemijlocită, ca şi cum i-ar fi crescut aripi de la sine fiind purtată spre sfânta şi dumnezeiasca sete şi dragoste şi având o asemenea vrednicie, prin ea însăşi, a aflat calea şi sălăşluirea în Sfânta Sfintelor”, după cum învață Sfântul Grigorie Palama.
La acea dată, Templul din Ierusalim, reconstruit de către evrei în urma distrugerii acestuia în anul 586 î.d.Hr., nu mai avea Chivotul Legământului, pierdut fiind în timpul acestei distrugeri. Maica Domnului, intrând în Sfânta Sfintelor, este arătată tuturor ca fiind Chivotul Legii Celei Noi.
Dumnezeu, cu harul Său, a pregătit-o pe Sfânta Fecioară Maria să devină Mama Domnului nostru Iisus Hristos. Fiind numită «biserică însuflețită și rai duhovnicesc”, Maica Domnului, prin viaţa şi sfinţenia vieţii sale, a devenit model de smerită ascultare pentru oameni. La Templul din Ierusalim, ea se pregătea să devină templu viu al zămislirii și nașterii Mântuitorului Hristos. Așa cum Fecioara Maria L-a purtat în trupul ei pe Hristos Domnul, Cuvântul lui Dumnezeu, toți credincioșii trebuie să se pregătească prin rugăciune, postire și ascultare, în perioada acestui post spre a primi nașterea lui Hristos în viața lor, devenind la rândul lor purtători ai lui Dumnezeu Celui Viu”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.