„Sfântul Grigorie Decapolitul s-a făcut sfeșnic viu, arătând lumii credința cea adevărată”, a spus Chiriarhul Râmnicului
La sărbătoarea Sfântului Grigorie Decapolitul, ocrotitorul Mănăstirii Bistrița, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie în lavra ctitorită de Boierii Craiovești la sfârșitul secolului al XV-lea.
În cuvântul de învățătură împărtășit obștii monahale, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „prezența sfinților în lume este de mare preț atât în timpul vieții acestora, cât și după trecerea lor în Împărăția lui Dumnezeu. Sfântul Grigorie Decapolitul s-a făcut sfeșnic viu, arătând lumii credința cea adevărată. Și-a jertfit întreaga viață mărturisind dreapta credință, cu multă dragoste de Dumnezeu, așa cum această misiune cere: cu timp și fără timp, se dedica rugăciunii, lecturii și aprofundării Cuvântului lui Dumnezeu, fiind un apărător al cinstirii sfintelor icoane”.
Vorbind despre virtuțile Sfântului Grigorie Decapolitul și despre căutările duhovnicești ale credincioșilor care se așază sub ocrotirea și mijlocirea Sfântului Grigorie Decapolitul, Chiriarhul Râmnicului a arătat că „Sfântul Îl dăruiește pe Hristos celorlalți, făcându-se el însuși loc al sălășluirii lui Dumnezeu.
Prezența sfinților în mijlocul Bisericii, prin sfintele lor moaște, reprezintă o dovadă vie a nevăzutului Dumnezeu, un izvor de binecuvântări prin harul lui Dumnezeu pe care îl poartă în ele, o întărire în lupta vieții pământești, dar și o mângâiere în aceasta. În acest scop, ctitorii de mari lavre și mănăstiri din toate colțurile lumii ortodoxe se străduiau să întărească noile obști de monahi, aducând în mijlocul lor ca ocrotitoare moaștele unor sfinți cunoscuți.
Începând cu anul 1497, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au ocrotit nu doar ținuturile vâlcene, ci întreaga Oltenie, devenind cel dintâi și cel mai de preț odor al acesteia”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.