Generalul Paul Teodorescu, comemorat la Mănăstirea Dintr-un Lemn
Mănăstirea Dintr-un Lemn a devenit locașul de rugăciune al aviatorilor și marinarilor și al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, împlinind astfel dorința testamentară a generalului Paul Teodorescu. Pentru marcarea acestui eveniment, a fost dezvelită o placă comemorativă, ce a fost așezată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin grija domnului General-maior (r) Adrian Costache, Președintele Asociației „Mihai Viteazul 30 Tradiție și Continuitate” și a domnului prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, președintele Centrului de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”.
Evenimentele comemorative s-au desfășurat la Mănăstirea Dintr-un Lemn unde Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a binecuvântat placa comemorativă și monumentele ridicate spre comemorarea ostașilor români.
Manifestările au cuprins, de asemenea, lucrările Simpozionului Național Biserica și Armata. Tradițiile Conlucrării, ediția a XII-a, ceremonialul religios și militar la care au participat domnul Corneliu Postu, General-locotent, Șeful Statului Major al Apărării, domnul Viceamiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, domnul Colonel Sergiu Mungiu, împuternicit comandant al Brigăzii „30 Gardă Mihai Viteazul”, domnul General Bogdan Cernat, reprezentanți ai forțelor aeriene, cadre militare, istorici și oameni de cultură.
În contextul împlinirii a 135 de ani de la nașterea generalului, pe mărturia coeziunii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” la manifestările ceremoniale susținute, a fost semnat hrisovul prin care Mănăstirea Dintr-un Lemn a fost consfințită ca lăcaș de închinare, rugăciune și pomenire a Aviației, Marinei și a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.
Documentul a fost semnat drept chezășie a ostenelilor tuturor slujitorilor Bisericii și Armatei României de a stărui întru adevăr, credință și unitatea românilor de pretutindeni, spre veșnică pomenire a celor ce de-a lungul timpului au contribuit prin jertfă și prin rugăciunile lor la înnoirea Sfintei Mănăstiri Dintr-un Lemn: slujitori, întemeietori, ierarhi, preoți și alți binefăcători și noi ctitori ai acestui Sfânt lăcaș.
În semn de apreciere „pentru contribuția adusă la cultivarea respectului pentru simbolurile naționale”, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, General-locotent Viorel Pană, a conferit Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, distincția militară „Emblema de onoare” a Forțelor Aeriene.
Evenimentul comemorativ a continuat cu slujba Parastasului, săvârșită la mormântul generalului Paul Teodorescu, cel de-al treilea ctitor al Mănăstirii Dintr-un Lemn, de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. La final, au fost depuse coroane de flori de către militarii aviatori, marinari, dar și de cei din cadrul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
În cadrul manifestărilor, a fost subliniat și faptul că „privind faptele luminoase ale Generalului Paul Teodorescu și „străduința nădejdii în Domnul nostru Iisus Hristos” (I Tesaloniceni I, 3), pe care a arătat-o într-o perioadă de adânci suferințe, îi este cinstită memoria într-un gest de recunoștință și de comuniune între generații”.
Generalul Paul Teodorescu, ministru al Aerului şi Marinei în perioada 1938-1940, a coordonat lucrările de restaurare a Mănăstirii Dintr-un Lemn între anii 1938 și 1940, fapt pentru care a fost trecut în rândul ctitorilor. În acest demers de restaurare a celor două biserici, a Palatului brâncovenesc și a celorlalte clădiri ale ansamblului monahal, a fost ajutat de soldați din aviație și marină. În ultima parte a vieții s-a retras la ctitoria sa, Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde și-a scris memoriile. A trecut la Domnul la data de 17 ianuarie 1981.