Simpozionul Național „Pastorația bolnavilor, chemare la înnoirea vieții în Hristos”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 16 mai, la Sala „Gherasim Arhiepiscopul” a avut loc Simpozionul Național „Pastorația bolnavilor, chemare la înnoirea vieții în Hristos”.
Evenimentul a propus prezentarea tematicii „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți” și a reunit preoți, profesori și persoane care implicate în activitatea de alinare a suferinței și ajutorare a oamenilor bolnavi.
O atenție sporită a fost acordată dialogului privitor la asistența persoanelor cu adicții, precum și misiunii Bisericii în plan social-filantropic şi social-medical desfășurată în cadrul instituțiilor medicale și a centrelor sociale, prin cooperarea dintre preoți și medici sau psihologi.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în cuvântul de binecuvântare împărtășit în cadrul evenimentului, intitulat „Mistagogia vindecării - de la suferința Crucii la slava Învierii”, a accentuat că „suntem datori să mărturisim că vindecarea celui aflat în suferință sufletească sau trupească se realizează cu ajutorul lui Dumnezeu, „Cel ce vindecă toate bolile” (Psalmul CII, 3) și „Cel ce vindecă pe cei zdrobiți cu inima și leagă rănile lor” (Psalmul CXLVI, 3). Însă, alături de ajutorul lui Dumnezeu, bolnavul trebuie să fie ajutat și de semeni (Matei XXV, 31-40). Îngrijirea bolnavilor scoate în evidență o trăire în deplină comuniune cu semenii și implică o cercetare de sine, raportând propriile valori la suferința celorlalți. De aceea, timpul pe care îl acordăm celor aflați în suferință devine un timp al jertfelniciei noastre pentru dragostea lui Dumnezeu și aproapele nostru”.
Chiriarhul Râmnicului a amintit că „înnoirea şi îndumnezeirea firii umane în Hristos sunt făcute accesibile tuturor oamenilor în Biserică, prin Sfintele Taine, unde, prin împărtășirea Harului lui Dumnezeu, cei care mărturisesc credința și așază nădejdea în lucrarea milostivă a lui Dumnezeu, îşi sfinţesc sufletul, prin curăţirea de întinăciuni spre a fi învredniciți de tămăduire de boli. Sfintele Taine sunt o adevărată „farmacie duhovnicească”, culminând cu Taina Euharistiei, care este medicamentul prin excelență, leacul mântuirii”.
În continuare, au susținut comunicări:
- Lector. Univ. Dr. Laurențiu Tănase, „Aspecte legislative și de Parteneriat social dintre Stat și Biserică”.
- Pr. Lect. Univ. Dr. Mihai Aurel, „Lucrarea Bisericii în pastorația tinerilor cu adicții”.
- Pr. Lect. Univ. Dr. Gheorghe Tudor, „Adicțiile, lupta cu dependența”.
- Lect. Univ. Dr. Andreea Preda, „Îngrijirea paliativă”.
- Doamna Viorica Adriana Iancu, Consilier Social al Arhiepiscopiei Râmnicului, „Înnoirea vieții în Hristos prin întemeierea filantropiei în viața liturgică a Bisericii”.
- Pr. Dr. Laurențiu Rădoi, „Asistența socială în timpul Episcopului Vartolomeu Stănescu”.
- Pr. Dan Cârstea, preot misionar în cadrul Spitalului nr. 2 din Râmnicu-Vâlcea , „Pastorația bolnavilor: încurajare și sprijin în suferință”.