Eşti aici

„Sfinţenia înseamnă împărtăşire de viaţa dumnezeiască”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la sărbătoarea Sfinților Daniil și Misail de la Turnu

5 Octombrie 2020 / Viața Eparhiei

„Starea de sfinţenie este obţinută de om prin har şi este dezvoltată prin fapte bune, printr-o colaborare susţinută cu acesta. Sfinţenia este astfel modul de actualizare a harului într-o viaţă lipsită de păcat, prin care înaintăm spre viaţa veşnică prin Iisus Hristos, izvorâtorul şi susţinătorul sfinţeniei în noi”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului la finalul Sfintei Liturghii săvârșite la Mănăstirea Turnu în noaptea de 5 octombrie.

„Sfinții Daniil și Misail ne încredințează că libertatea omului se vădeşte prin conştienţa cu care acesta se predă lui Dumnezeu în mod voit, împărtăşindu-se de El. Pentru aceasta este însă necesară  depăşirea oricărei tulburări interioare, eliberarea de orice patimă. Creştinul, mergând pe drumul lui Hristos, nu printr-o imitare externă, ci prin trăirea în profunzime a Cuvântului lui Dumnezeu, ajunge treptat spre o asemănare tot mai mare cu Dumnezeu. 
Cu cât omul se curăţeşte interior sau se eliberează de patimi, harul se poate sălăşlui tot mai adânc în el, transformându-l din interior sau luminând conştiinţa lui în aceeaşi măsură cu mintea, care va putea să străvadă pe Hristos prin toate cele create. 
Vrednicia credinciosului înseamnă deschiderea lui voluntară către primirea harului, concomitent cu despătimirea şi consolidarea în săvârşirea binelui”, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

Alte articole despre: