Eşti aici

Târnosire de biserică în municipiul Râmnicu-Vâlcea

30 Iunie 2019 / Viața Eparhiei

În Arhiepiscopia Râmnicului a fost târnosită duminică, 30 iunie, „o nouă poartă a cerului”. Noua biserică a fost înălțată în zona de nord a municipiului Râmnicu-Vâlcea, primind, prin înveșmântarea în harul Duhului Sfânt, hramurile Duminica Sfinților Români și Sfântul Mare Mucenic Mina. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Noua biserică din lemn din zona de nord a municipiului Râmnicu-Vâlcea a fost construită aproape la marginea municipiului, într-o zonă în care era resimțită absența unui locaș de cult. Lucrările de construcție a bisericii noii Parohii Sfinții Români din municipiul Râmnicu-Vâlcea au fost demarate la începutul anului 2019. Datorită finalizării lor în scurt timp, s-a rânduit ca în Duminica a doua după Rusalii sau a Sfinților Români să fie săvârșită slujba târnosirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

 

„Atunci când se ridică o biserică, fericiți sunt cei care împrumută Domnului mâinile lor pentru a o construi, dar și cei care contribuie în orice fel, după puterea lor, pentru ca biserica să fie ridicată. De altfel, atunci când se pune piatra de temelie a unei biserici, se rostesc rugăciuni speciale, în care arhiereul Îl roagă pe Dumnezeu ca lucrarea care începe în acel moment să fie dusă la bun sfârșit și să fie binecuvântați toți cei care vor lucra spre înălțarea acelei biserici. În Sfânta Biserică ni se transmite harul lui Dumnezeu prin Sfintele Taine, atunci când ne botezăm, cununăm, dar mai ales când participăm la Sfânta Liturghie, când preotul ridică mâinile către cer și invocă Duhul Sfânt ca să coboare și să sfințească pâinea și vinul, dar și pe cei prezenți la Sfânta Liturghie. De aceea, este foarte important să participăm la Sfânta Liturghie”, a spus Părintele Arhiepiscop Varsanufie. 

            După înveșmântarea în har a locașului de cult, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de soborul de preoți și un arhidiacon, a săvârșit prima Sfântă Liturghie pe un podium special amenajat, în prezența numeroasă a credincioșilor.

             Sărbătoarea Soborului Sfinților Apostoli, a mai reliefat Chiriarhul Râmnicului, ne cheamă la mărturisirea Domnului Iisus Hristos, așa cum L-au mărturisit și Sfinții Apostoli.

„În Evanghelia de azi, Mântuitorul ne spune că nu Se va rușina de cel care Îl va mărturisi și va fi primit în Împărăția cea cerească, pe care a pregătit-o pentru cei care împlinesc poruncile Lui. Sfinții Apostoli ne-au lăsat scrierile Sfintelor Evanghelii și ale epistolelor lor ca pe un tezaur neprețuit, pentru ca fiecare dintre noi să le avem în casele noastre, să le citim și să le împlinim. Suntem și noi chemați să fim apostoli și să mărturisim credința, precum au făcut Sfinții Apostoli înaintea unor oameni care nu aveau credință, care se ridicau împotriva ei sau erau indiferenți. Nu este om care să nu simtă la un moment dat în viața sa nevoia de Dumnezeu, nevoie care este genetic implantată în noi, pentru că oricare dintre noi, indiferent cât de mult s-ar îndepărta de Dumnezeu, simte nevoia prezenței Lui, mai ales spre vârsta bătrâneții, când vede că viața aceasta este trecătoare, umbră și vis”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Chiriarhul Râmnicului a îndemnat pe credincioși să citească cu atenție scrierile Noului Testament, care sunt izvoare ale credinței, din care să se adape necontenit pentru a se feri de înșelările prozelitismului sectar.

La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele paroh Dumitru Piloiu, fiindu-i oferită și Crucea Râmnicului, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Râmnicului, pentru râvna de a construi o biserică frumoasă în stil maramureșean.

„Legătura dintre această biserică și dânsul este că în zona din care se trage, Țara Loviștei, sunt trei familii din Maramureș, care au plecat de acolo în vremea când catolicii îi persecutau pe ortodocși, când le-au ars bisericile și mănăstirile. Urmaș al uneia dintre aceste familii este și părintele Dumitru. De aceea, dânsul a dorit să împlinească o datorie întru pomenirea strămoșilor săi și e bine să știți că, de are cineva un preot sau un călugăr în familia sa, se mântuiesc și neamuri dintre cele trecute la Domnul, dar și dintre cele care trăiesc în vremea sa”, a explicat Părintele Arhiepiscop.

Biserica din lemn a fost strămutată din municipiul Cluj-Napoca, ctitori principali fiind părintele Ioan Comăneci și monahul Ioachim.

            Potrivit tradiției, timp de 40 de zile, la această biserică va fi săvârșită Sfânta Liturghie.

Alte articole despre: