„Cu postul, cu privegherea și cu rugăciunea, luăm cereşti daruri”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în prima duminică a Postului Nașterii Domnului
„La începutul Postului Nașterii Domnului, Biserica așază înaintea ochilor noștri sufletești bogăția covârșitoare a bunătății și iubirii lui Dumnezeu față de noi”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 17 noiembrie, la Parohia Bratia Mijlocu din comuna Galicea, Protoieria Râmnicu Vâlcea.
Înaltpreasfinția Sa a arătat că „inima celui care postește, care se roagă și face fapte de milostenie renaște duhovnicește și dobândește o înviorare a nădejdii, pe care o arată prin această mărturie și mărturisire a credinţei în puterea milostivă, iertătoare şi dătătoare de cerești daruri a lui Dumnezeu.
Bogatul din Evanghelie trăiește o stare de bucurie iluzorie, trecătoare, egoistă, finită în fața morții iminente, pe când Mântuitorul Hristos deschide perspectiva unei bucurii veșnice în comuniunea și slava Preasfintei Treimi.
De aceea, ne încredințează că Dumnezeu nu lucrează asupra omului în chip mecanic, ci El așteaptă ca omul să-și exprime în mod continuu, în fiecare zi a vieții lui, dorința liberă de a-L primi înlăuntrul său și de a se împărtăși cu viața dumnezeiască care izvorăște din El, iar aceasta înseamnă și descoperirea sensului duhovnicesc al darurilor împărtășite și, totodată, ridicarea din patimile care robesc sufletul și mintea. Numai în felul acesta omul devine înțelept, și i se dă să cunoască tainele cele ascunse în cămările cerești, cu totul deosebite de hambarele ridicate din dorința egoistă și nemilostivă.
Sfântul Apostol Pavel ne încredințează că „omul firesc nu primeşte cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie şi nu poate să le înţeleagă, fiindcă ele se judecă duhovniceşte” (I Corinteni II, 14).
Atâta timp cât nu creștem duhovnicește vom avea întotdeauna sentimentul de foame duhovnicească, de ceva mai mult. Atunci vom încerca să umplem acest gol sufletesc cu tot felul de lucruri. În același timp, în chip tainic, cu postul, cu privegherea și cu rugăciunea, luăm cereşti daruri, care îndepărtează întunericul și restaurează puterile sufletești ale celor care se unesc cu El.
În rugăciune, ne încredințăm că Duhul Sfânt este izvorul tuturor bunurilor, dar mai ales al celor duhovniceşti, pe care lumea nu le poate dărui. Și pentru că toate bunătățile izvorăsc din aceeași vistierie a Duhului Sfânt, toate lucrează într-o unică direcție, anume îndumnezeirea omului prin har, al cărei început a fost așezat prin Nașterea Fiului lui Dumnezeu, pentru care, duhovnicește, ne pregătim și noi în această perioadă”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.