Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Sfântul Ierarh Spiridon a fost vistieria cea însuflețită a dumnezeieștilor dăruiri”
„Sfântul Ierarh Spiridon a fost păstorul de suflete, care, prin rugăciune, răbdare și dragoste jertfelnică pentru păstoriții săi, a câștigat înălțimile spirituale, închinându-și întreaga viață slujirii Arhiereului Hristos”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la biserica din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu-Vâlcea care și-a cinstit ocrotitorul.
Înaltpreasfinția Sa a accentuat că „Sfântul Ierarh Spiridon a fost aprins de flacăra cuvântului dumnezeiesc și a izbutit „să propovăduiască Evanghelia la toată făptura” (Marcu XVI, 15). Cu osârdie slujea lui Dumnezeu prin fapte bune și s-a învrednicit cu darul facerii de minuni, căci vindeca tot felul de boli și izgonea duhurile rele din oameni. A fost vistieria cea însuflețită a dumnezeieștilor dăruiri și a purtat de grijă celor pe care i-a așezat în comuniunea iubirii lui Dumnezeu și i-a călăuzit spre a se înnoi, „după chipul Celui ce l-a zidit” (Coloseni III, 10). Împreună cu ceilalți Sfinti Parinti care au participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, a mărturisit adevărul în care a crezut: că Mântuitorul Hristos este Dumnezeu adevărat. L-a mărturisit pe Domnul Iisus Hristos ca Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat, Lumină din Lumină și Iubire din Iubire, făcându-se model de lucrare spre creșterea fiilor săi duhovnicești către asemănarea cu Dumnezeu.
Și-a conformat viață după învățătura Mântuitorului Hristos, având inima curată (Matei V, 8), pentru că vieţuirea i-a fost foarte bună şi a ajuns pe culmi îmbrăcându-se cu strălucirea slavei, pentru că a luat moştenirea cea negrăită a bărbatului duhovnicesc, a bărbatului desăvârşit, «pe care ochiul n-a văzut-o şi urechea n-a auzit-o şi la inima omului nu s-a suit» (I Corinteni II, 9); şi, ajuns fiu şi prieten, se bucură «faţă către faţă» (I Corinteni XIII, 12) de contemplarea aceea de care nu poţi să te saturi”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.