Slujire arhierească în Parohia Vaideeni II
La sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, s-a aflat în mijlocul preoților și credincioșilor din localitatea Vaideeni.
Părintele Arhiepiscop a fost întâmpinat de reprezentanții autorităților locale și județe care împreună cu locuitorii localității, redescoperă în cadrul manifestărilor culturale ce se desfășoară în aceste zile la Vaideeni, frumusețea tradițiilor din viața păstorilor.
Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Vaideeni II din Protopopiatul Horezu, evidențiind în cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos de răscumpărare a neamul omenesc din robia păcatului prin asumarea Jertfei pe Cruce: „Că iată a venit prin Cruce bucurie la toată lumea.
Atunci când punem mâna la frunte și spunem „în numele Tatălui”, ne amintim cât de mare este măreția lui Dumnezeu. Când spunem „și al Fiului”, ne amintim de lucrarea pe care Dumnezeu a făcut-o pentru neamul omenesc, Care din multa Sa iubire față de oameni, L-a lăsat pe Fiul Său ca să ia trup asemenea nouă și să ia asupra Sa toate păcatele lumii pentru ca neamul omenesc să fie împăcat cu Dumnezeu, puterea diavolului să fie zdrobită și omul să aibă nădejdea mântuirii, adică să locuiască veșnic în bucuria pe care o au sfinții și îngerii lângă Dumnezeu. Atunci când spunem „și al Duhului Sfânt. Amin”, ne amintim că Dumnezeu nu ne-a lăsat singuri, după ce S-a înălțat Fiul Său la cer, ci a trimis pe Mângâietorul, adică pe Duhul Sfânt ca să sfințească viețile noastre.
De asemenea, ne amintește de dragostea pe care noi suntem datori să o avem pentru semenii noștri. Dacă Dumnezeu ne-a iubit pe noi atât de mult încât pe Fiul Său L-a dat ca să Se răstignească pentru noi, și noi suntem datori ca să-l iubim pe aproapele nostru pentru că spune porunca Mântuitorului: „Să-L iubești pe Domnul Dumnezeul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți”. În fiecare dintre semenii noștri trebuie să-L vedem pe Hristos Domnul: „Întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut”, spune Mântuitorul Hristos (Matei 25, 40).
Trebuie însă să te îngrijești și de sufletul tău, mai ales de sufletul tău, pentru că acela este nemuritor și acela merge la Dumnezeu, după viața trecătoare, de unde ființă și-a luat, cum ne învață Sfânta Biserică. Îl iubești pe aproapele tău când iubești cu aceeași grijă pe care o ai pentru tine. Nu poți să-L iubești pe Dumnezeu, dacă nu-l iubești pe aproapele tău […].
Sfânta Cruce este și un semn de izbăvire și de mare nădejde, pentru că se spune în Apocalipsă că atunci când vremurile se vor sfârși, iar Mântuitorul va veni ca să judece viii și morții, iar trâmbițele arhanghelilor se vor auzi pe întreg pământul, atunci pe cer se va ivi semnul Sfintei Cruci […].
Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca și noi să avem nădejde de mântuire, ca și noi, ori de câte ori ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, să avem putere de la Dumnezeu, așa cum au avut Sfinții Apostoli, ca să alungăm de lângă noi toate puterile întunericului, ca să sfințim viața noastră și să ne apropiem de Dumnezeu, de Care să rămânem și în viața aceasta, dar și în viața de veci”, a spus Părintele Arhiepiscop.