Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a sfințit cu agheasmă biserica Mănăstirii „Sfânta Treime” din Drăgășani
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a sfințit cu agheasmă biserica Mănăstirii „Sfânta Treime” din Drăgășani, eveniment ce a avut loc duminică, 6 aprilie.
Piatra de temelie a Mănăstirii „Sfânta Treime” a fost așezată în anul 2020, pentru a reînvia viața monahală din apropierea municipiului Drăgășani.
Izvoarele istorice dau mărturie despre faptul că pe acest loc a existat, încă din secolul al XVI-a, un așezământ monahal cu hramul „Sfânta Treime” care era metocul Episcopiei Râmnicului. Astfel, din documentele vremii aflăm cum, în anul 1591, monahia Eufrosina din Drăgăşani dăruia Episcopiei, pentru acest metoc, „o parte din satul Cioroiul de peste Jiu”, iar, la 30 iunie 1599, monahia Maria lăsa prin testament, ca donație, mai multe bunuri și moșii.
În însemnările sale de călătorie redactate la jumătatea veacului al XVII-lea, sirianul Paul de Alep, diaconul Patriarhului Macarie al Antiohiei, menționează „o mănăstire închinată Sfintei Treimi numită Drăgăşani, după numele persoanei care a zidit-o nu de mult, lângă râul Olt”.
În anul 1778, generalul austriac Ferdinand von Bauer, relata în memoriile sale că aşezarea monahală „Sfânta Treime” adăposteşte „o casă episcopală, o curte boierească, o biserică, vii şi un târg”.
Din cauza vitregiilor vremii, acest așezământ monahal s-a năruit, însă, prin rânduiala Preabunului Dumnezeu, pe locul lui, a fost reconstruită, între anii 1793-1798, o altă biserică a mănăstirii, numită și „Biserica Târgului”, ridicată de preotul Dima, Constantin polcovnicul, Stan vătaful şi alţi credincioşi. Cu toate acestea, amintirea vechii ctitorii nu a pierit din sufletele creștinilor din aceste ținuturi, ea fiind refăcută, căci, mai târziu, în 1821, izvoarele narative amintesc de „mănăstirea Drăgăşanilor” în care s-au închis turcii pentru a rezista atacului pandurilor lui Tudor Vladimirescu. Acesta a bombardat fortificația și mănăstirea a fost distrusă.
Ulterior, pe terenul fostei vetre monahale s-au editificat mai multe clădiri care au rămas în administrarea autorităților locale din Drăgășani.
În anul 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a așezat piatra de temelie a noii mănăstiri închinate Sfintei Treimi, în apropierea municiului Drăgășani, edificiu duhovnicesc care, în prezent, este pregătit pentru sfințire.
Pentru reluarea programului liturgic și duhovnicesc a noii obști monahale, Chiriarhul Râmnicului a sfințit cu agheasmă biserica mănăstirii.