Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Predica Sfântului Apostol Andrei a fost mărturia adevărului cunoscut prin dumnezeierea, sfințenia, jertfelnicia și iubirea de oameni a Mântuitorului Hristos”

30 Noiembrie / Viața Eparhiei

„Sfinții Apostoli au fost primii oameni duhovnicești care au cunoscut venirea Duhului Sfânt în inimile lor (Romani V, 5), iar schimbarea care i-a cuprins le-a dat puterea să deslușească tainele credinței și exprimarea unor noi înţelesuri în lumina Revelaţiei”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, sâmbătă, 30 noiembrie, la Paraclisul Arhiepiscopal „Sfântul Mucenic Ciprian” din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Înaltpreasfinția Sa a arătat că „Sfântul Apostol Andrei a împărtășit în activitatea sa misionară bucuria cunoașterii și a comuniunii cu Dumnezeu, Care Se revelează lumii, descoperind deodată şi tainele ei. De altfel, predica Sfântului Apostol Andrei a fost mărturia adevărului cunoscut prin dumnezeierea, sfințenia, jertfelnicia și iubirea de oameni a Mântuitorului Hristos. Credința i-a deschis calea cunoaşterii celor dumnezeieşti şi, în această experienţă, prin lucrarea Duhului Sfânt, a primit darul de a vedea tainele dumnezeieşti şi lucrările Sale minunate în lume.
Astfel, cunoaşterea, învățătura Sfântului Apostol Pavel a fost legată de experienţa directă pe care a trăit-o lângă Mântuitorul Hristos, de cele cunoscute după Pogorârea Sfântului Duh, în starea în care viața aceasta se unește cu viața veșnică, iar cele create se umplu de energiile necreate ale Duhului Sfânt.
Inima sa a fost mișcată de Dumnezeu și trasă cu putere spre spre cele duhovnicești și înalte ale Împărăției Sale. Această experiență a căutat să o împărtășească celor pe care i-a întâlnit în cadrul activității sale misionare, iar predica sa amintea de vocaţia omului de se împărtăși de viața dumnezeiască, devenită posibilă prin Nașterea, Învierea și Înălțarea Mântuitorului Hristos, apoi prin Pogorârea Sfântului Duh și prin primirea Tainei Sfântului Botez și a celorlalte Sfinte Taine de către fiecare om în parte.
De altfel, spiritualitatea românească a oferit, de-a lungul veacurilor, mărturia înțelegerii, în cel mai profund sens, a tuturor aspectelor fundamentale ale vieții, întrucât cuvintele Sfântului Apostol Andrei au purtat pecetea Adevărului revelat și, spune psalmistul: „nu sunt graiuri, nici cuvinte, ale căror glasuri să nu se audă. În tot pământul a ieşit vestirea lor şi la marginile lumii cuvintele lor” (Psalmi XVIII, 3-4).
Așadar, Sfântul Apostol Andrei a fost martor și propovăduitor al Adevărului deplin, al Cuvântului Întrupat, în care existenţa omenească, cu toate căutările şi nevoile ei, îşi găseşte împlinirea, încât cuvântul său, pătruns cu putere de Sus, s-a statornicit în conștiința poporului român, deschizându-i perspectiva dobândirii Împărăției celei cerești”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: