Eşti aici

Hram și resfințire la Paraclisul Arhiepiscopal Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Râmnicu-Vâlcea

29 Iunie 2019 / Viața Eparhiei

Ziua de sărbătorire a ocrotitorilor bisericii Paraclisului Arhiepiscopal Sfinții Apostoli Petru și Pavel din municipiul Râmnicu-Vâlcea, sâmbătă, 29 iunie, a fost și o zi cu semnificație deosebită pentru viața comunității, întrucât a fost săvârșită și slujba de resfințire a locașului de cult. Rânduielile liturgice au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și un arhidiacon. 

În acest an, sărbătorirea ocrotitorilor bisericii Paraclisului Arhiepiscopal Sfinții Apostoli Petru și Pavel din municipiul Râmnicu-Vâlcea a aflat locașul de cult în veșminte noi. Lucrările de tencuire și zugrăvire a exteriorului locașului de cult, precum și restaurarea icoanelor exterioare, vitraliilor și lumânărarului au fost finalizate de curând. Cu acest prilej, la sărbătorirea hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de resfințire, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

            În cuvântul de învățătură, rostit la finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre lucrarea de apostolat a celor doi mari corifei ai Bisericii creștine, Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

            „În această zi sfântă, viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel ne învață că trebuie fim tari în credință și, chiar de cădem, atunci când vin ispitele peste noi, să ne ridicăm, pentru că numai la Dumnezeu găsim iertare, așa cum a găsit și Sfântul Petru care s-a lepădat de Domnul Hristos, și Sfântul Pavel care persecuta pe ucenicii Lui. Viața acestor doi mari corifei ai Bisericii noastre ne mai cheamă să conștientizăm că fiecare dintre noi suntem datori să cunoaștem Evanghelia lui Hristos și să o propovăduim, mai întâi prin faptele noastre. De aceea, ne învață Mântuitorul că după faptele noastre, ne vor cunoaște oamenii că suntem ucenicii Lui. În poporul român, care are 85% dintre proverbele sale din Sfânta Scriptură, se spune că omul se cunoaște după fapte, așa după cum pomul se cunoaște după roade. Suntem datori să facem aceste fapte ale credinței și lumea să ne cunoască drept ucenicii Domnului Iisus Hristos. Din viața acestor doi mari Apostoli suntem chemați a înțelege că nimic nu este mai de preț decât Împărăția lui Dumnezeu, chiar dacă cineva ne-ar lua viața aceasta trecătoare așa cum li s-a întâmplat lor. Important este să dobândim și să trăim viața cea veșnică în Împărăția lui Iisus Hristos, pentru că viața aceasta este umbră și vis, este scurtă, acum ești tânăr, acum bătrân și tot acum devii o amintire pentru cei care ți-au fost dragi”, a spus Părintele Arhiepiscop Varsanufie.

            În locașul de cult, din data de 21 noiembrie 2018, a fost așezată spre binecuvântarea credincioșilor vâlceni o raclă în care se păstrează părticele din moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel. 

„Sfinții Apostoli Petru și Pavel au făcut multe minuni. Ne spune cartea Faptele Apostolilor că și numai umbra lor dacă trecea peste un bolnav, acela se vindeca, sau dacă aceia se atingeau de hainele lor. De aceea, este o mare bucurie și o mare binecuvântare pentru municipiul Râmnicu-Vâlcea că în această biserică cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, paraclis arhiepiscopal, cu ajutorul lui Dumnezeu, se află racla cu sfintele lor moaște. Toți cei care vin și se închină la aceste sfinte moaște primesc de la Dumnezeu mângâiere și har, vindecare și binecuvântare”, a reliefat Înaltpreasfinția Sa.

 

            Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii jurnaliștilor vâlceni

            Ziua de cinstire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost declarată în Eparhia Râmnicului ca „Sărbătoarea jurnaliștilor și scriitorilor din Arhiepiscopia Râmnicului”. De aceea, la momentul rânduit al Dumnezeieștii Liturghii, au fost înălțate rugăciuni pentru pomenirea jurnaliștilor vâlceni.

            „Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost aleși ocrotitori ai jurnaliștilor din județul Vâlcea, de aceea în această zi am făcut slujbă de pomenire pentru jurnaliștii care nu mai sunt printre noi. De asemenea, Sfinții Apostoli au fost aleși ocrotitori și ai celor care sunt privați de libertate, care pătimesc în închisori, pentru că și Sfinții Apostoli au fost închiși, atât în închisori, cât și la Roma, unde și-au găsit sfârșitul. Au fost aleși ocrotitori ai jurnaliștilor vâlceni pentru că ei au scris epistole. Nu există în Sfânta Scriptură, după Evanghelii, ceva mai profund decât cele 14 epistole ale Sfântului Apostol Pavel, sau decât cele două epistole ale Sfântului Apostol Petru. Unii dintre cei care au cercetat dumnezeieștile Scripturi și le-au interpretat spun că Evanghelia după Marcu ar fi Evanghelia lui Petru, pe care a dictat-o sau pe care a aflat-o în urma propovăduirii ei de către Petru la popoarele pe unde mergea”, a spus Chiriarhul Râmnicului.

 La final, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a mulțumit preoților slujitori pentru lucrarea pastoral-misionară, administrativă și catehetică desfășurată, dar și credincioșilor pentru susținerea preoților.

Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel  a fost înființată în ziua de 1 iunie 1990, la cererea credincioşilor din zona de Nord a municipiului Râmnicu-Vâlcea, iar locașul de cult a fost construit la iniţiativa preoţilor Ion Bănuţă şi Ion Gavrilă. La paraclisul bisericii, aflat la demisol, în fiecare duminică este săvârșită Sfânta Liturghie în limbaj mimico-gestual de către părintele Gabriel Raul Popescu.

Alte articole despre: