„Fiecare Persoană a Sfintei Treimi manifestă unitatea desăvârşită faţă de celelalte două Persoane”, a spus Chiriarhul Râmnicului la hramul Mănăstirii Cozia
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cozia, care și-a sărbătorit hramul, Praznicul Sfintei Treimi.
Evidențiind viața duhovnicească din ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, Înaltpreasfinția Sa a precizat că „starea de sfinţenie este obţinută de om prin har şi este dezvoltată prin fapte bune, printr-o colaborare susţinută cu acesta. Sfinţenia este astfel modul de actualizare a harului într-o viaţă lipsită de păcat, prin care înaintăm spre viaţa veşnică prin Iisus Hristos, Izvorâtorul şi Susţinătorul sfinţeniei în noi”.
În continuare, Chiriarhul Râmnicului a vorbit despre Sfânta Treime, arătând că „fiecare Persoană a Sfintei Treimi, revelându-Se în lume şi lucrând în oameni şi între oameni, manifestă unitatea desăvârşită faţă de celelalte două Persoane prin fiinţa şi prin iubirea desăvârşită faţă de Ele. Dar, în acelaşi timp, aduce şi oamenilor iubirea Sa, din iubirea ce o are faţă de celelalte Persoane.
Despre faptul că Dumnezeu Se împărtăşeşte ca treime de Persoane prin energiile Sale necreate, Sfântul Grigorie Palama susţine că ţine de însăşi fiinţa lui Dumnezeu să fie spre ceva şi este un temei suprem pentru faptul că nimeni şi nimic nu e pentru sine, ci pentru altele şi pentru alţii, de aici şi posibilitatea oamenilor de a-L cunoaşte pe Dumnezeu.
Dumnezeu rămâne incognoscibil după Fiinţa Sa, dar se face cunoscut prin energiile sau lucrările dumnezeieşti care, îl conduc practic pe om către El şi prin care Dumnezeu vine în legătură personală, reală, cu lumea. Aceste lucrări se descoperă omului fie direct, prin contemplaţia mistică, fie indirect, prin contemplarea naturii.
Cunoaşterea lui Dumnezeu este strâns legată de iubirea lui Dumnezeu: cu cât cunoaşte omul pe Dumnezeu, cu atât Îl şi iubeşte mai mult, şi cu cât mai mult Îl iubeşte, cu atât Îl şi cunoaşte”, a spus Înaltpreasfinția Sa.