Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a participat la slujba de reînhumare a Reginei-Mamă, Elena a României
Regina Mamă Elena a fost reînhumată sâmbătă în Noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, la 71 de ani de la plecarea în exil şi la 37 de ani de la decesul ei.
S-a stins din viaţă departe de ţară, la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă.
A fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.
Osemintele Reginei Elena au fost repratiate vineri la ora 11:00. După ce sicriul a fost depus, pentru o scurtă perioadă, la Palatul Elisabeta, rămăşiţele reginei au fost duse la Curtea de Argeş şi aşezate pe catafalc în Catedrala istorică.
Slujba înmormântării
Sâmbătă, în jurul prânzului, a fost oficiată slujba înmormântării în ctitoria Sfântului Neagoe Basarab. Ceremonialul a fost condus de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei.
Împreună cu Exarhul Patriarhal au coslujit Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, şi ierarhul locului, Arhiepiscopul Calinic al Argeşului.
La slujbă au asistat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda, fiica Ducelui De Aosta, şi Lord Peter Rosslyn, şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall.
În încheierea ceremonialului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intitulat Regina-Mamă Elena a României. O lumină a credinţei întărită prin suferinţă.
Ceremonia de reînhumare
Sicriul a fost purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul până la Noua Catedrală Arhiepiscopală unde a avut loc ceremonia de reînhumare.
La momentul introducerii sicriului în criptă au fost trase 21 focuri de armă şi au fost intonate Imnul Naţional şi Imnul Regal.
După încheierea ceremoniei funerare Majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a ieşit din catedrală cu stindardul Reginei-mamă şi l-a oferit Aghiotantului Regal, pentru a fi expus ulterior în muzeul de la Săvârşin.
Pe lângă oficialităţi, la Curtea de Argeş au fost prezenţi peste 1000 de credincioşi care care au asistat la ceremonia reînhumării.
Foto credit: Eparhia Argeşului