Eşti aici

Chiriarhul Râmnicului a slujit la sărbătoarea Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici

În ziua de 3 mai 2025, Mănăstirea Lainici l-a prăznuit pe ocrotitorul său spiritual, pe Sfântul Cuvios Irodion. Această dată este consacrată cinstirii sfântului în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, ca urmare a proclamării canonizării sale în anul 2011, la propunerea şi cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

În dimineața zilei de 3 mai, programul liturgic a continuat cu Acatistul Sfântului Cuvios Irodion. Procesiunea clerului și a credincioșilor s-a îndreptat apoi spre Altarul de vară, amenajat în curtea mănăstirii, pe malul râului Jiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu. Din soborul arhieresc au mai făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, şi Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În cadrul Sfintei Liturghii, a avut loc și hirotonia întru preot a diaconului Teodor Frunză, care va sluji în Parohia Obârșia, din Protopopiatul Târgu Cărbunești. De asemenea, un moment deosebit l-a constituit dăruirea unei racle cu părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Irodion de către IPS Părinte Mitropolit Irineu Parohiei Camencea din Arhiepiscopia Chişinăului, raionul Orhei. Părintele consilier Dan Camen a dat citire Gramatei de certificare, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 691/2025.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a subliniat chemarea înaltă a sfinților ca modele de viețuire și sfințenie pentru fiecare creștin, făcând referire în primul rând la viața și lucrarea duhovnicească a Sfântului Irodion:

„Viața Cuviosului Irodion a fost o jertfă continuă pe altarul rugăciunii și al postirii. Trăirea lui isihastă, discernământul duhovnicesc și dragostea față de obște au luminat această vatră monahală vreme de decenii. Sfântul Irodion a sporit în viaţa duhovnicească, a înmulţit darurile de la Dumnezeu, pe care le-a actualizat şi le-a îmbogăţit permanent. Încă de la intrarea în Mănăstirea Cernica, l-a avut ocrotitor pe Sfântul Ierarh Calinic, unde, întocmai celorlalţi călugări din mănăstire, a căutat să afle cununa cea neveştejită a Împărăţiei lui Dumnezeu. Pentru Sfântul Irodion rugăciunea a devenit o deprindere, care sporea permanent, pentru că sufletul îndrăgostit de Dumnezeu nu se poate odihni niciodată. Cu cât te rogi mai mult, cu atât simţi să te rogi şi mai mult şi totodată omul rugător află dulceaţa iubirii şi a comuniunii cu Dumnezeu”.

La final, Mitropolitul Olteniei a mulțumit ierarhilor care au slujit la Mănăstirea Lainici, clerului, obștii mănăstirii și credincioșilor veniţi pentru a aduce cinstire celui numit de Sfântul Calinic „Luceafărul de la Lainici”.

Întrunirea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei
Tot în ziua de 3 mai 2025 s-a întrunit Sinodul Mitropoliei Olteniei, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, fiind discutate și aprobate mai multe hotărâri: proclamarea locală a canonizării Sfinţilor Gherasim de la Tismana și Visarion de la Lainici, propunerile pentru noi canonizări: Cuviosul Ioan de la Horezu și Cuvioasa Antonina de la Tismana. În cadrul aceleiași întruniri, au fost înaintate propuneri pentru ridicarea la rangul de arhimandrit. Totodată, sinodul a abordat și alte aspecte curente ale vieții bisericești şi administrative din eparhiile sufragane.

Alte articole despre: