Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Vâlcea
Dascălii de la şcolile şi liceele din judeţul Râmnicu Vâlcea au avut posibilitatea să se întâlnească din nou la începutul anului şcolar cu Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pentru a primi binecuvântare şi sfaturile duhovniceşti necesare în misiunea de a le transmite elevilor învăţătura de credinţă.
Consfătuirea anuală are rolul de a evalua activităţile din anul trecut, problemele întâlnite în şcoli legate de ora de religie şi posibilităţile ivite în noul an şcolar pentru a întări locul acestei discipline în programa şcolară. Prin adeziunea celor peste 95% dintre elevi la ora de religie, în județul Vâlcea, s-a demonstrat importanţa acesteia pentru educaţia copiilor, dar şi devotamentul profesorilor şi implicarea lor deosebită în activităţile din cadrul disciplinei.
Acestea au fost principalele lucruri dezbătute la consfătuirea din Râmnicu Vâlcea, unde au fost prezenţi Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pr. dr. Ștefan Zară, Consilier Cultural și Învățământ, d-na prof. drd. Andra Bică, Inspector Școlar General al județului Vâlcea și d-l prof. Romeo Popescu, Inspectorul de Religie din cadrul aceluiași inspectorat.
În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie le-a mulţumit profesorilor pentru implicarea lor în formarea tinerilor, într-un context din ce în ce mai nefavorabil orei de Religie. Totodată, i-a îndemnat să dea dovadă în continuare de un real devotament în misiunea lor de a face educaţie religioasă în şcoli şi i-a îndemnat să fie mereu conştienţi de misiunea grea pe care o poartă în cadrul unităţilor de învăţământ şcolar: „Am spus-o deseori și accentuez și acum că mântuirea mea depinde de mântuirea preoților din eparhia mea, dar și de a frățiilor voastre, a profesorilor de Religie. Însă și mântuirea voastră depinde de mântuirea elevilor voștri, de modul în care veți ști să-i îndrumați către Împărăția lui Dumnezeu. Dacă veți reuși să-i aduceți în Biserică, dacă veți reuși să puneți sufletele lor în mâinile duhovnicilor, născându-i cu adevărat pentru viețuirea întru Hristos, atunci v-ați împlinit misiunea pe care Hristos Dumnezeul nostru v-a încredințat-o. Așa cum succesul elevilor noștri este și succesul nostru, la fel, eșecul elevilor noștri este în aceeași măsură și al nostru, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel: «Cine este slab şi eu să nu fiu slab? Cine se sminteşte şi eu să nu ard?» (2 Corinteni 11, 29). Trebuie să ne asumăm duhovnicește împlinirea sau neîmplinirea acestora și mai ales, ca părinți, trebuie să îi purtăm cu dragoste în rugăciune”.