Eşti aici

Sfințirea Centrului social-balnear „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Băile Olănești

8 Iulie / Administrativ

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Centrul social-balnear „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” al Patriarhiei Române, din orașul Băile Olănești, județul Vâlcea, a fost sfințit marți, 8 iulie. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în prezența ostenitorilor acestui centru.

Centrul social-balnear „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Băile Olănești, stavropighie patriarhală, a fost renovat în totalitate prin lucrări de subzidire, refacere a acoperișului, precum și lucrări de mobilare în perioada 2023-2025, datorită contribuției Violetei Codrescu și Echipei de întreținere „ARCADA” a Administrației Patriarhale. Toate lucrările au fost realizate cu finanțare de la Secretariatului de Stat pentru Culte, prin Ciprian Vasile Olinici, secretar de stat, cu sprijinul Administrației Patriarhale, al Centrului social‑pastoral „Sfântul Ilie” din orașul Călimănești, al Așezămintelor Brâncovenești „Biserica Domnița Bălașa” din București, a părintelui Ștefan Ababei, consilier patriarhal, și a diaconului Georgel Ene, coordonator al echipei „ARCADA”.

După săvârșirea slujbei de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a subliniat importanța acestei lucrări: „Sfințirea Centrului social «Sfântul Mare Mucenic Pantelimon» din Băile Olănești reprezintă momentul de înnoire a acestor spații de vindecare, destinate pelerinilor, cât și celor care vin aici pentru a redobândi sănătatea. Acest moment este înveșmântat de mireasma Duhului Sfânt, a Cărui mângâiere o simțim în biserică, cât și în centrele sociale, unde cei aflați în suferință cheamă ajutor în numele lui Dumnezeu, cu scopul dobândirii vindecării trupești, cât și a celei sufletești. Din acest motiv, grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru înnoirea acestei stavropighii patriarhale, care a fost renovată în totalitate și dotată cu mobilier nou, reprezintă un act al părinteștii sale iubiri față de cei care caută liniștea recreerii sau a dobândirii vindecării pe culmile desăvârșirii, mângâindu‑le suferințele și împlinindu‑le idealurile duhovnicești.

Activitatea Centrului Social pune în valoare resursele balneare ale acestor locuri dăruite de Dumnezeu cu „izvoare ale tămăduirii”, care au fost privite drept spații ale comuniunii, întrucât, din anul atestării sale documentare, 1527, localitatea Olănești a fost străjuită duhovnicește de mănăstiri, adevărate chivote ale credinței în locuri mângâiate de iubirea lui Dumnezeu și înveșmântate cu daruri alese, înconjurate de peisaje de o frumusețe rară.

Apele minerale de la Olănești au fost menționate prima dată într-un document din anul 1760, unde erau considerate a fi „tămăduitoare”. De-a lungul timpului, li s-au evidențiat efectele terapeutice multiple, fiind utilizate în tratamentul unei game largi de afecțiuni, fapt pentru care au fost construite așezăminte și centre pentru vindecare.

Arătând mulțumire față de darurile revărsate asupra acestui binecuvântat ținut și cunoscând faptul că, încă din veacul al IV-lea, Biserica a ctitorit locuri de tămăduire,  fericitul întru adormire Patriarhul Justinian Marina, fiu al acestor binecuvântate meleaguri, a inițiat, în anul 1963, cumpărarea de către Patriarhia Română a unui imobil în Olănești, fapt care a oferit posibitatea unei rodnice conlucrări între Biserică și comunitate. Aceasta s-a desfășurat în permanență în spiritul unei reciproce prețuiri și a statorniciei în credință, pentru care Patriarhul Justinian adusese la Băile Olănești Biserica lui Horea de la Albac, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”.

Într-o permanentă mărturisire a modului în care Biserica a unit dintotdeauna slujirea lui Dumnezeu și slujirea aproapelui, rugăciunea curată cu responsabilitatea misionară față de pelerini și față de cei care se află la tratament în această stațiune, Centrul Social-Balnear „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” a devenit o adevărată oază duhovnicească și medicală. Acesta amintește de râvna de a-i urma lui Avraam în primirea străinilor, dar și de viața Sfântului Mucenic Pantelimon, care s-a umplut de iubirea lui Dumnezeu și a ales calea sfințeniei.

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a făcut părtaș darurilor celor alese ale Părintelui Ceresc și a oferit nu doar leacuri pentru dobândirea sănătății trupești, ci și mărturia credinței în Tămăduitorul Cel Sfânt și Dumnezeiesc. El a adus mângâiere în viețile multora dintre cei aflați în însingurare, în suferință și în boală, care erau lipsiți de harul dătător de nădejde al lui Dumnezeu, iar acum mijlocește înaintea Preasfintei Treimi împărtășirea darurilor de viață făcătoare pelerinilor, dar și personalului care se îngrijește, cu jertfelnicie, de ocrotirea persoanelor aflate în suferință.

În chip deosebit, ne încredințăm în activitatea centrelor sociale și a așezămintelor Bisericii că vindecarea este un semn al prezenţei şi al lucrării lui Dumnezeu în viaţa omului, este o dovadă a iubirii Sale nemărginite. De aceea, tămăduirea rănilor sufletești și trupești trebuie însoțită de îmbogățirea în virtuți, al cărei început poate fi statornicit în mănăstirile Olteniei de sub Munte, care sunt adevărate şcoli ale evlaviei şi ale sfinţeniei, prin cunoașterea bunătăţilor Celui Ce ne-a chemat la lumină și la sfințenie. În acest sens, Centrul Social-Balnear „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” este locul potrivit de găzduire pentru aceia care doresc să descopere frumusețile duhovnicești din mănăstirile Comanca, „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Bradu, Iezer, Pahomie și Sărăcinești, amintindu-le doar pe cele aflate în imediata apropiere. Asemenea unor cetăți duhovnicești, acestea au vegheat de-a lungul secolelor asupra acestor locuri, împletind rugăciunea cu lucrarea filantropică și sprijinind pe cei în nevoi. Descoperim, așadar, această cooperare misionară unită cu responsabilitatea socială a centrului social cu mănăstirile vâlcene, care oferă posibilitatea desfășurării unor proiecte multiple, în conlucrare.

Buna conlucrare este temeluită de dragostea și părinteasca grijă a Preafericirii Sale față de poporul român și se cuvine să oferim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel aleasa Noastră recunoștință pentru darurile pe care le face clerului, monahilor și credincioșilor din Arhiepiscopia Râmnicului, dar și tuturor pelerinilor care poposesc în Centrul Social-Balnear „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din orașul Băile Olănești.

Alese mulțumiri dorim să adresăm și Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul, Episcopul Vicar Patriarhal, pentru împreuna slujire și vizita în Arhiepiscopia Râmnicului, domnului Ministru Secretar de Stat, Ciprian Vasile Olinici, și întregii delegații a Patriarhiei Române, felicitându-i pe toți aceia care au coluncrat pentru consolidarea și refacerea  Centrului Social-Balnear „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, dorind tuturor multă sănătate, bucurie și ajutor de la Dumnezeu, în toată fapta cea bună!”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În continuare, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a transmis cuvintele de mulțumire din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române: „Îmi revine deosebita onoare de a transmite felicitările și mulțumirile Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru toți cei care au sprijinit și care au lucrat în acest proiect de renovare a Centrului social‑balnear din Olănești al Patriarhiei Române. După cum se cunoaște, acest centru a fost înființat în anul 2008 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, așezat sub coordonarea Sectorului stavropighii patriarhale și centre sociale, condus de părintele consilier patriarhal Ștefan Cătălin Ababei, cel care s‑a ocupat în mod direct de lucrările de restaurare a așezământului”.

La sfârșitul slujbei, au fost oferite, din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, ordine, distincții și diplome pentru toți ostenitorii ansamblului social: Ordinul „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor”, părintelui Ștefan Ababei, consilier patriarhal coordonator; Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, pentru mireni, lui Ciprian Vasile Olinici, secretar de stat pentru Culte; Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” , pentru clerici, diaconului Georgel Ene; Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”, pentru mireni, Violetei Codrescu; Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, pentru mireni, lui Doru Octavian Paraschiv; Diploma și medalia omagială 2025, Anul omagial al Patriarhiei Române, lui Constantin Vișan; Diploma și medalia omagială 2025, Anul omagial al Patriarhiei Române, lui Dumitru Mihălcioiu.

La sfârșitul evenimentului, a avut loc o agapă frățească, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra așezământului social al Patriarhiei Române.

Alte articole despre: