Lecturi din scrierile Sfântului Antim Ivireanul la Filarmonica Ion Dumitrescu din municipiul Râmnicu-Vâlcea
Iubitori de cultură vâlceni au participat miercuri, 25 septembrie, la Filarmonica Ion Dumitrescu din municipiul Râmnicu-Vâlcea, la manifestarea „Didahii antimiene – lecturi adaptate din scrierile Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul”, susținută de actorul Costel Constantin, de la Teatrul Național București Ion Luca Caragiale, alături de Formația vocal-instrumentală de muzică veche a Arhiepiscopiei Râmnicului și Corul Seminarului Teologic Sfântul Nicolae din municipiul Râmnicu-Vâlcea. În cadrul recitalului a fost interpretată în premieră Balada Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, iar la finalul acesteia a avut loc un moment festiv.
Evenimentul cultural-religios a reunit numeroși iubitori de cultură vâlceni care au dorit să asculte fragmente din predicile sau didahiile Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, care au fost lecturate de maestrul Costel Constantin, de la Teatrul Național București Ion Luca Caragiale. Lectura a fost acompaniată de membrii Formației vocal-instrumentale de muzică veche a Arhiepiscopiei Râmnicului. Totodată, au fost pe scenă și membrii Corului Seminarului Teologic Sfântul Nicolae. În cadrul recitalului, au avut loc și momente solistice. Regia artistică a manifestării a fost realizată de pr. Siluan-Dumitru Scurtu.
La final recitalului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a precizat:
„În seara aceasta, Arhiepiscopia Râmnicului a oferit un recital din scrierile Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, din Didahiile lui, acele predici pe care le-a rostit pe când era mitropolit al Țării Românești, la biserica din Dealul Mitropoliei sau la biserica Antim. De asemenea, un buchet de cântări sfinte, interpretate de Corul Seminarului Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea și de Formația de muzică veche a Arhiepiscopiei Râmnicului, care s-a încheiat cu o baladă a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a fost cântată în premieră de pr. Siluan Codruț Scurtu, autorul textului și compozitorul melodiei.
Întrucât Arhiepiscopia Râmnicului și întreg orașul Râmnicu-Vâlcea sărbătoresc anul acesta 20 de ani de când Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, la inspirația dumnezeiască pe care a avut-o vrednicul de pomenire arhiepiscop Gherasim Cristea, l-au ales ca să fie ocrotitor al acestei urbe, adică al tuturor preoților ce viețuiesc aici, al episcopului și al tuturor celor care viețuiesc în acest oraș, sunt organizate mai multe manifestări pentru a aduce un prinos de mulțumire celui care a făcut ca această urbe a Râmnicului să devină cu adevărat capitala tiparului românesc [...]. De aceea, Arhiepiscopia Râmnicului dorește să ofere Ordinul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul unor personalități care de-a lungul timpului l-au cinstit și care, prin faptele lor, s-au arătat a fi binecuvântați de către Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a acordat Ordinul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul domnului guvernator Mugur Isărescu, prin sprijinul căruia a fost construit așezământul pastoral Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul din Centrul Eparhial; domnului Florin Ștefan Zamfirescu, fostul primar în timpul căruia a fost ales Sfântul Antim Ivireanul ca ocrotitor spiritual al Râmnicului; domnului primar Mircia Gutău, care a condus ședința Consiliului Local, în care s-a aprobat alegerea Sfântului Antim ca ocrotitor al acestei urbe vâlcene; domnului Nicolae Curcăreanu, fost prefectul al județului Vâlcea; domnului prefect Florian Marin și doamnei subprefect Aurora Gherghina, care au susținut și aprobat amplasarea statuii Sfântului Antim lângă Instituția Prefectului; domnului Anton Mițaru, fost președinte al Consiliului Județean Vâlcea, domnului Iulian Comănescu fost președinte al Consiliului Județean Vâlcea, domnului Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea; doamnelor Daniela Calianu și Ramona Constantinescu, respectiv domnilor Toma Mihăescu, Adrian Mihăilă și Bogdan Paul Lăstun, pentru efortul pe care l-au depus spre a se restitui proprietățile Mănăstirii Antim, fostul schit Troianu.
Totodată, acest ordin a fost acordat domnilor Ioan St. Lazăr, președintele Fundației Culturale „Sfântul Antim Ivireanul”, omul de cultură vâlcean cel mai aplecat asupra scrierilor și personalității Sfântului Antim, cât și actorului Costel Constantin de la Teatrul Național București
„Seara aceasta, pentru mine, este un moment special, în afară de acest gest din partea dumneavoastră, vreau să mulțumesc acestui colectiv minunat care a dat ocazia să apar alături de dânșii și să spun aceste emoționante cuvinte românești și să ascult muzica aceasta minunată. Pentru mine e un moment important, și anume în luna aceasta, septembrie, am împlinit 55 de ani de când joc pe o scenă profesionistă în România. În 1964 am terminat Institutul și am fost la Naționalul din Iași, după 5 ani, Radu Beligan m-a adus la Naționalul din București, unde joc până în clipa de astăzi și bucuria mea este imensă că am încheiat acest ciclu cu acest minunat spectacol adevărat, emoționant și foarte important pentru cariera și mai ales pentru sufletul meu”, a spus maestrul Costel Constantin.
Acest ordin a mai fost dăruit arhimandritului Sava Pleșa, starețul Mănăstirii Antim – Troianu din Râmnicu-Vâlcea; părintelui Vasile Simion, parohul Bisericii Sfântul Ierarh Antim Ivireanul.
La final, Chiriarhul Râmnicului a mulțumit tuturor celor care au participat și care au contribuit la buna desfășurare a manifestărilor dedicate sărbătoririi Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.
„Vă mulțumesc tuturor pentru această minunată seară și vă asigur pe dumneavoastră, credincioșii acestei urbe, dar și pe preoții din acest oraș, că vă port în inima mea și în rugăciunile mele pe toți și nădăjduiesc ca și de acum înainte acest oraș să se bucure de binecuvântarea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica și a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului. De altfel, și Sfântul Antim Ivireanul, și Sfântul Ierarh Nifon erau străini de neam, dar au făcut pentru neamul acesta mai mult decât unii care s-au născut aici. Sfântul Ierarh Nifon, nu numai că a întemeiat această episcopie în anul 1503, dar a înființat prima Academia din Țara Românească la Mănăstirea Bistrița, unde a studiat și voievodul sfânt Neagoe Basarab. Iar Sfântul Ierarh Antim Ivireanul este cel care a tipărit și aici la Râmnic, și la Snagov, și la București, cărți în toate limbile în care se slujea Liturghia ortodoxă, adică în limba greacă, slavonă, română, georgiană, arabă. De aceea, să ne rugăm acestor sfinți ocrotitori să-I mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate darurile Sale”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Evenimentul cultural-religios a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului, în colaborare cu Filarmonica Ion Dumitrescu din municipiul Râmnicu-Vâlcea.